PRVI ČOVJEK BH. PRAVOSUĐA

Lagumdžija za "Avaz" o sankcijama Tadić: Sve je sada do Ureda disciplinskog tužioca i Tužilaštva BiH

Tužiteljstvo BiH još nije zvanično informirano o uvođenju sankcija Vlade SAD državljanima BiH

Lagumdžija i Tadić. Avaz

Piše: M. Aš.

12.4.2022

Predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija, rekao je danas za "Avaz" komentirajući američke sankcije za Gordanu Tadić, donedavnu glavnu državnu tužiteljicu da će sutra na sjednici Vijeća upoznati članove s ovom informacijom, ali da je sada sve na Uredu disciplinskog tužioca i Tužilaštva BiH.

- Upoznat ću sutra na sjednici članove Vijeća, mada mi kao cjelina nemamo potrebu da podsjećamo Tužilaštvo i UDT da rade svoj posao. Koliko je meni poznato, čekaju se neke detaljnije informacije, kako bi se vidjelo da li se već radi o onome zbog čega je Tadić i disciplinski kažnjena ili je to nešto novo. Bilo kako bilo, ja ću s tim upoznati VSTV, ali je sve drugo do Ureda VSTV i Tužilaštva BiH - rekao nam je Lagumdžija.

Tužiteljstvo BiH još nije zvanično informirano o uvođenju sankcija Vlade SAD državljanima BiH, imamo saznanja iz medija i sredstava informiranja, stoji u odgovoru ove institucije na upit "Avaza" šta će biti s Gordanom Tadić, uposlenicom ove institucije.

Pojašnjeno je da je u Tužiteljstvu BiH na instrukciju v.d. glavnog tužitelja, početkom godine formiran je predmet u kojem se već vrše provjere za fizičke i pravne osobe iz BiH koje su obuhvaćene međunarodnim sankcijama, pa će se i prema navedenim osobama, na taj način postupati.

 - Tužiteljstvo BiH će svakako, u okviru svojih nadležnosti, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzeti aktivnosti ukoliko se utvrdi postojanje elemenata kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. U tom procesu, već smo se obraćali, a također ćemo se obratiti nadležnim institucijama i agencijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. U navedenim aktivnostima Tužiteljstvo BiH će postupati u koordinaciji sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona - rečeno nam je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.