TURIZAM

Novi Sad u Evropskoj prijestonici kulture 2022.

Prostor raznolikog, bogatog kulturnog naslijeđa mnogih naroda koji u njemu žive

Piše: Z. K.

15.4.2022

Turistička mjesta u Novom Sadu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U godini kulture u Novom Sadu smišljeno je da se cijeli program, pod sloganom „Za Nove mostove“, realizira kroz organizaciju niza kulturnih dešavanja, a koja se organiziraju kroz četiri programska mosta i osam lukova...



Sadržajan boravak

Novi Sad sa svojim urbanim središtem i ruralnim okruženjem ispunjava sve uvjete za sadržajan boravak od preporuka za obilazak grada i okoline tu su i zanimljive priče o kulturno - historijskom naslijeđu, o vinskim rutama i gastronomskim specijalitetima.

Novi Sad je već tri stoljeća, koliko postoji pod tim imenom, prostor raznolikog, bogatog kulturnog naslijeđa mnogih naroda koji u njemu žive. Materijalna i nematerijalna kulturna baština stvarana u prošlim stoljećima osnov je na kome počiva interaktivna mreža naučnih i kulturnih institucija, što ga danas čini prostorom aktivnog susreta kultura i različitih identiteta.

Urbano gradsko jezgro krase barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine, kao i mnogobrojni vjerski objekti. Svaki posjetilac prema svom unutrašnjem osjećaju za lijepo i prijatno, atraktivno i veselo, korisno i pristupačno može stvoriti sopstveni ugođaj upoznajući sve slojeve prošlosti i sadašnjosti Novog Sada.

Novi Sad, grad na Dunavu, grad evropske historije i tradicije i balkanske gostoljubivosti je iskustvo koje vam nedostaje.

Prirodno, proljeće u svima nama budi novu energiju, polet, radost. Ako je ta radost upotpunjena mirisom fruškogorske lipe, odsjajem sunca na površini Dunava, festivalskim povorkama Zmajevih dječjih igara ili aplauzom koji se čuje sa Sterijinog pozorja, onda je to najbolje proljeće koje sebi možete priuštiti. Jer to je jedinstveno i uvijek drugačije, novosadsko proljeće.


Brojni programi

U toku proljetnоg programskоg luka, Budućnost Evrope, obratite pažnju na brojne programe za mlade poput „Odrastanje u Gradu kulture“, pozorišnim festivalom „Upad“, izložbi „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” koja traje do kraja godine ili „Akcenti – Novi Sad“ koja traje do 1. septembra, uz dodatak brojnih zanimljivih izložbi, pozorišnih gostovanja, cirkuskih tačka.

Ovogodišnji proljetni vjesnici su bukvalno u Novi Sad „utrčali“ 27. marta, Novosadskim polumaratonom, a prošetaće pistom „Serbia Fashion Week“-a i pozorišnim daskama Sterijinog pozorja. Predlažemo da obiđete i nekoliko Novosadskih noćnih bazara, posjetite najveći sajamski događaj u Srbiji – Poljoprivredni sajam i oprobajte se u trci za bicikliste rekreativce na prvom „Tour de Fruška“ takmičenju.

Proljeće se u Novom Sadu tradicionalno ispraća festivalskom veselom povorkom mališana tokom Zmajevih dečjih igara, dok u ljeto tradicionalno ulazimo uz čašu vina i zvuke „jazz“-a, na Trgu slobode u vrijeme održavanja „Interfesta“.


A kada se omađijani mirisima lipe sa Fruške gore, i puni festivalske vesele atmosfere, opredjelimo za neke od brojnih salaša, čardi ili restorana, kao mjestom rastanka na kratko sa Novim Sadom, probajte neke od najboljih specijaliteta sa salaša poput „Popaj salate“, svježeg povrća, mladog sira i svega onog što krasi proljetnu trpezu.


Jedinstvena prilika

Ovo može biti jedinstvena prilika da probate neke od fruškogorskih vina kao što su sila, neoplanta, slankamenka, merlo, portugizer, a ausbruh ili bermet posebno su interesantne sorte za ljubitelje desertnih vina.

Novi Sad je čudesan grad, gdje ćete, ako mu otvoreno pristupite, namah razumjeti da mu pripadate. Kada dođete u ovaj čudesni grad posjetite ovih 16 manastira koji se nalaze na Fruškoj gori, muzeje, galerije, festivale, značajne arhitektonske građevine, podzemne vojne galerije, salaše, vinarije...


Raznovrsna ponuda

Novi Sad se može pohvaliti raznovrsnom ponudom smještajnih kapaciteta koja zadovoljava potrebe turista različitih afiniteta. Kao administrativni centar Vojvodine, Novi Sad se razvio u destinaciju kongresnog turizma koja posjeduje veliki broj moderno opremljenih kongresnih sala. Mjesta za dobar šoping ima u skoro svim dijelovima grada. Pored nekoliko tržnih centara i suvenirnica koje se nalaze u gradu, u blizini centralne zone mogu se naći i dobro snabdjevene pijace.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.