NA VITEZU

Obilježena 30. godišnjica stradanja prvih civilnih žrtava kod Srebrenice

Ubijeni su Bahrudin Osmanović iz Gostilja i Meho Hrvačić iz Potočara kod Srebrenice

Sa današnjeg obilježavanja. S. SMAJLOVIĆ

S. Sm.

13.4.2022

 U organizaciji Udruženja „Srebreničke majke“, jedinog udruženja majki koje djeluje u Srebrenici, danas je na Vitezu, dvadesetak kilometara od Srebrenice, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježena 30. godišnjica stradanja prvih civilnih žrtava minulog rata.

Na ovom mjestu 8. aprila 1992. godine ubijeni su Bahrudin Osmanović iz Gostilja i Meho Hrvačić iz Potočara kod Srebrenice.

Oni su se tog dana vraćali iz Bajine Bašte u Srbiji, gdje su išli da kupe gorivo. Na Vitezu su ih zaustavili naoružani Srbi, zaplijenili Mehin automobil i kanistere s gorivom, a njih svirepo mučili i izrešetali vatrenim oružjem.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su nakon pet dana, na desnoj strani kolovoza, putnog pravca Skelani - Srebrenica, a nakon toga su ukopani u svojim mjestima. Iako se znaju nalogodavci ovog zločina, još uvijek niko nije procesuiran.

 Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“, koja je na ovoj funkciji zamijenila rahmetli Hatidžu Mehmedović za „Avaz“ je kazala da tokom godine, ne računajući komemoraciju 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, ovo udruženje organizira posjetu oko 100 stratišta na ovoj općini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.