SLOBODA MEDIJA

Predstavnica OSCE-a Teresa Ribeiro za "Avaz": Niko nema pravo da prijeti novinarima

Političari uvijek trebaju biti uzor drugima, istakla je

Razgovarala: H. Javor - Ibrahimbegović

13.4.2022

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro. Agencije

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro, posljednja tri dana boravila je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom posjete, Ribeiro se sastala sa zvaničnicima u BiH, predstavnicima medija, predstavnicima međunarodne zajednice i pravosuđa.

U intervjuu za portal "Avaza", Ribeiro je istakla da je na vrhu njene agende, zaštita i sigurnost novinara. Na samom početku se osvrnula na ponašanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema novinarima.

- Mislim da političari uvijek trebaju biti uzor drugima. I to je veoma važno. Željela bih da spomenem nešto što smatram da je veoma važno i što zaista pokazuje važnost načina na koji se političari odnose prema novinarima. Prošle godine, četiri nosioca mandata slobode izražavanja, kao temu koju će obrađivati i za koju će donijeti zajedničku deklaraciju, su odabrali upravo odgovoran način na koji političari treba da se ponašaju po pitanju odnosa sa novinarima, slobode medija i izražavanja. To je zaista važna tema.

Prije svega sigurnost novinara je važna u širem smislu, nisu u pitanju samo fizički napadi. Svjesni smo da ima sve više napada na novinare. I ako imamo elite u zemlji koje ne usvajaju odgovoran jezik za razgovor sa novinarima ili o novinarima to ne bi trebalo da bude prihvatljivo - kaže Ribeiro za portal "Avaza". 


Novinarska misija je ključna

Kada su u pitanju prijetnje i jezik koji koristi ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, Ribeiro je istakla da nije važno ko prijeti novinarima jer je to neprihvatljivo.

- Još jednom, nije važno ko prijeti novinarima. Ovdje je moja poruka veoma jasna: niko nema pravo da prijeti novinarima. Oni izvršavaju svoju misiju i jako je važno tu misiju zaštititi. Njihova misija je ključna u našim demokratskim društvima. Dakle, naša obaveza kao društva je da ih zaštitimo. Nije bitno na kom nivou radite, koju ulogu igrate u društvu, koja god uloga bila, bez obzira na nivo odgovornosti, svako ima obavezu da poštuje novinare - naglašava Ribeiro.

Kako ističe, jedan od segmenata koji je veoma važan u BiH jeste zakonski okvir i njegova implementacija.

- Jedan od segmenata koji je veoma važan jeste zakon i naravno nakon toga moramo osigurati implementaciju zakona. Zajedno sa ovim, moramo imati zvaničnike koji su pripremljeni da pravilno implementiraju zakon. 

Tužioce i sve one zvaničnike, koji će na neki način imati bitnu ulogu, čija radnja ili aktivnost može uticati na rad profesionalnog novinara, njih treba obučiti i edukovati o ljudskim pravima da zaista razumiju zašto je važno zaštititi novinare. Ponekad je zaista problem nedostatak obuke. Potreban nam je odgovarajući zakonski okvir, pravilna implementacija, ali za pravilnu implementaciju zaista treba imati dobru obuku za sve one koji su implementatori zakona. I tužioci su među implementatorima zakona - dodaje ona.



Transparentnost medija

 Ribeiro smatra da je transparentnost medija u BiH još jedan od ključnih problema.

- Ono što ja mislim da je zaista važno, jeste transparentnost medija. Transparentnost vlasništva medija je veoma važna, zato što konzumenti imaju pravo da znaju ko je vlasnik medija kojem ostavljaju novac. Uz to, važno je osigurati uređivačku nezavisnost. To je ključno. I uz to da se urednički kolegij ne miješa u slobodan rad novinara, nego da osigura da novinari mogu slobodno obavljati svoj posao – rekla je Ribeiro.

Kako je istakla na kraj intervjua, njen opći utisak je da BiH ima veoma šarolik medijski pejzaž te efikasan angažman cijelog društva u javnoj raspravi što je po njenom mišljenju veoma pozitivna stvar. 

- Osim izazova sa kojima se suočavaju zemlje članice OSCE-a, među kojima su i napadi na novinare i govor mržnje, BiH se suočava sa specifičnim izazovima koji su u velikoj mjeri povezani sa političkom stvarnošću u zemlji - kazala je na kraju Teresa Ribeiro.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.