POVODOM DANA ARMIJE

Sjaj pobjede nad mračnim snagama agresije zablistao je na našem bh. horizontu poput jutarnjeg svitanja

Povodom godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Izudin Hasanović napisao je autorski tekst

Profesor Izudin Hasanović: Vjerni našoj hiljadugodišnjoj tradiciji Bosna i Hercegovina će kao država ustrajno i načelno biti miroljubiva zemlja. Avaz

Piše: Prof. Izudin Hasanović

15.4.2022

Povodom godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Izudin Hasanović napisao je autorski tekst. 

Prenosimo ga u cjelosti i bez intervencija: 

- Od 15. aprila 1992. godine, kada je odlukom Predsjedništva formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine odmah je zadobila oblik svjesne i političke snažne organizovane borbene formacije. Armija Republike Bosne i Hercegovine svih rodova i formacija koje su bile sastavljene od svih naroda i nacionalnosti Bosne i Hercegovine u našem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine pronijela je historijskom pozornicom slavu pobjede, misao oslobođenja bosanskih naroda i uspostavu suverene države Bosne i Hercegovine. 


I taj sjaj pobjede nad mračnim snagama agresije

Svugdje i u svakom postupku borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su dostojanstveno i svakim činom svoga djelovanja, svojim primjerom i ponašanjem provodili zahtjeve u visokom stepenu prožeti etičkim duhom i čovječnošću. I taj sjaj pobjede nad mračnim snagama agresije zablistao je na našem bosankohercegovačkom horizontu poput jutarnjeg svitanja, a njeni borci uvijek su bili spremno postrojeni, samosvjesni, smjeli, odlučni, raspoređeni u viteške redove predstavljali su veliki kvantitet narodne volje i političke snage, ukazujući nam se poput granitnog odbrambenog bedema naše državnosti i slobode.

Vjerni našoj hiljadugodišnjoj tradiciji Bosna i Hercegovina će kao država ustrajno i načelno biti miroljubiva zemlja, ali u današnjem uzburkanom svijetu u kojem vladaju surove prijetnje nemirima i nasiljem Oružane snage Bosne i Hercegovine kao nasljednica Armije Bosne i Hercegovine predstavljaju sigurnu garanciju da se Bosna i Hercegovina može sigurno razvijati pod mirnim i svijetlim zastavama čovječnosti, demokratije i slobode.


Žrtvom i hrabrošću boraca

Taj osjećaj sigurnosti treba u svakom našem građaninu razvijati dužnost, zahvalnost prema duhu njihove plemenite svijesti prema Bosni i Hercegovini i profesionalne odbrambene spremnosti. 

Žrtvom i hrabrošću boraca Republike Armije Bosne i Hercegovine odbranili smo i stvorili državu Bosnu i Hercegovinu, ali stvaranje države nije nikad konačan čin. Državu u njezinim sigurnosnim, pravnim, moralnim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim i civilizacijskim demokratijama treba trajno razvijati i učvršćivati. Stoga je oružanih snaga Bosne i Hercgovine odbrambena i stvaralačka snaga svijesti prema našoj zemlji elementarni imperativ narodne sigurnosti i državnog opstanka.

Sretan Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.