PRISUSTVOVAO NAČELNIK

Britanska delegacija posjetila Gornji Vakuf – Uskoplje: Položeno cvijeće na spomen-obilježje

Odajemo počast kaplaru Vejnu Edvardsu koji je dao život za spas civilnog stanovništva, rekao je Stjuart

A. O.

15.4.2022

Britanska delegacija. BRITANSKA AMBASADA SARAJEVO

Grupa pripadnika britanskih Oružanih snaga koji su od 1992-1955. godine služili u Bosni i Hercegovini posjetila je BiH ovog vikenda.

Delegacija predvođena pukovnikom Bobom Stewartom, bivšim komandantom Snaga UN-a u BiH i članom britanskog Parlamenta, u pratnji ambasadora Metju Filda (Matta Fielda), posjetila je danas Gornji Vakuf – Uskoplje, regiju u kojoj su britanske snage bile stacionirane.


Očuvanje mira u BiH

Susreli su se sa načelnikom Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Seadom Čauševićem, koji je ovom prilikom rekao kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da danas u njihovoj Općini mogu ugostiti naše prijatelje iz Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu sa bivšim komadantom Snaga UN-a u BiH, pukovnikom Bobom Stjuvartom (Bobom Stewartom) i britanskim ambasadorom u BiH Metju Fildom (Mattom Fieldom). 

- Također, Iskoristio bih priliku da se u svoje ime i u ime građana općine Gornji Vakuf - Uskoplje zahvalim pripadnicima britanskih snaga, koje su u okviru mirovnih snaga UN-a od 1992-1995. godine radile na očuvanju mira u BiH. Na žalost danas se sa tugom i bolom sjećamo i prvog poginulog britanskog vojnika kaplara Vejn Edvards (Wayna Edwardsa), koji je na tom putu očuvanja mira dao svoj život u Gornjem Vakufu - Uskoplju 13.01.1993. godine - rekao je Čaušević.

Polaganjem vijenaca, delegacija je odala počast kaplaru Wayne Edwardsu koji je služio pod komandom pukovnika Stewarta u BiH i ubijen 13. januara 1993. godine u 26. godini kao prvi pripadnik britanskih Oružanih snaga koji je izgubio život tokom operacija u BiH. Stanovnici Gornjeg Vakufa – Uskoplja odali su počast kaplaru Vejnu Edvardsu nazvavši centralni most u općini po njemu 2011. godine.


Izgubili živote u BiH

- Veoma mi je drago što sam danas ovdje, zajedno sa načelnikom Čauševićem i dijelom vojnog osoblja koje je bilo stacionirano na ovom području, kako bi odali počast kaplaru Vejnu Edvardsu, prvom od 59 britanskih vojnika koji su izgubili živote u Bosni i Hercegovini devedesetih. Zahvalni smo im na njihovoj službi i zalaganju za uspostavu mira u BiH - istakao je britanski ambasador Metju Fild. 

Pukovnik Bob Stjuart (Stewart) kazao je da je ova posjeta od vitalnog značaja za mene i moje saborce. 

- Odajemo počast kaplaru Vejnu Edvardsu koji je dao život za spas civilnog stanovništva. Ali moramo se prisjetiti i žrtve koju su podnijeli svi oni koji su radili na uspostavi mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ta borba nastavlja se i danas - kazao je Stjuart.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.