BURNO REAGIRALI

Ambasada BiH u Skopju: Turković nas nikada nije kontaktirala, nečuveno je da iz medija dobijemo informacije o sastanku

Vidljivo je da je tokom posjete razgovarano i o nadi da će biti prostora da se uspostavi avionska linija na relaciji Skoplje – Sarajevo

Sa današnjeg sastanka. ANADOLIJA

A. O.

15.4.2022

Povodom posjete ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije, Bujara Osmanija Bosni i Hercegovini oglasili su se iz Ambasade BiH u Skopju.

- Nečuveno je da Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Sjevernoj Makedoniji mora iz medija dobivati informacije o već realizovanoj posjeti na visokom nivou - kazali su. 


Nisu zatražene informacije

Kako navode iako Ambasada, u sklopu svojih svakodnevnih aktivnosti i obaveze izvještavanja Ministarstva vanjskih poslova BiH, redovno dostavlja informacije o političkim dešavanjima u zemlji prijema i mnogim drugim bitnim stvarima, nečuveno je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne informiše tu istu Ambasadu o planiranim aktivnostima i posjetama na visokom nivou, da od svoje Ambasade ne zatraži informacije o najnovijim dešavanjima na političkom, ekonomskom i društvenom planu, da ne upita svog Ambasadora o potencijalnim problemima ili poteškoćama u radu, kao i ne zatraži prijedloge za unapređenje saradnje sa zemljom prijema.

Konkretno, iz izjava za medije vidljivo je da je tokom posjete razgovarano i o nadi da će biti prostora da se uspostavi avionska linija na relaciji Skoplje – Sarajevo, a ministrici Turković nije palo na pamet da se obrati svojoj Ambasadi i dobije sve informacije o aktivnostima koje je Ambasada već poduzela za realizaciju tog projekta, a ne samo „nadanje da će biti“.


Nema saradnju

- Inače, od dana stupanja na dužnost mene kao ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Sjevernoj Makedoniji, pa sve do danas (oko dvije i pol godine) ministrica Turković nije niti jednom kontaktirala Ambasadu po bilo kojem osnovu, niti je ikad zatražila bilo kakvu informaciju o stanju u Ambasadi, o stanju zaposlenih u Ambasadi, posebno imajući u vidu da je zadnje dvije godine bila pandemija koronavirusa.

Ministrica Turković je ovakvim ponašanjem i izostavljanjem predstavništva Bosne i Hercegovine na čijem je čelu ambasador iz reda srpskog naroda pokazala da nema nikakvu saradnju sa tim ambasadama, kao i da mi kao Ambasada nemamo nikakvu podršku Ministarstva u svom radu.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Skoplju ima izvrsne odnose sa svim institucijama Republike Sjeverne Makedonije, kao i sa mnogim udruženjima, kompanijama, nevladinim organizacijama i sl. i bez obzira na nepostojanje nikakve podrške od strane sjedišta, i dalje će u svom radu nastaviti predstavljati Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu - poručeno je iz Ambasade BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.