ISPALJENE GRANATE

Tužna godišnjica od granatiranja Zenice: Poginulo 16 ljudi, niko nije odgovarao

Zločin se desio u 12:05 sati, a mi se uvijek okupimo i polažemo cvijeće u 12 sati, istakla je Ganić-Trako

A. O.

Sa obilježavanja

Foto: FENA


Roditelji i članovi porodica stradalih u masakru civila u Gradu Zenici, koji se dogodio 19. aprila 1993. godine od ispaljenih granata sa položaja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), položili su danas cvijeće na Spomen ploču sa imenima stradalih postavljenu na Trgu Alije Izetbegovića u tom gradu.

Granate, od koje je poginulo 16, a ranjeno više civila, eksplodirala je u samom centru Zenice oko 12.05 sati.

Niko ništa ne zna

- Ja sam majka najmlađe žrtve, Nahrudina Trake, koji je imao 13,5 godina. Danas je 29. godina od tog zločina, ali niko ništa ne zna niti šta kaže. Svi traže, ali ništa nisu našli. Da li će naći ili neće – mislim da neće, jer i ne traže - kazala je Hedija Ganić-Trako.

Dodaje kako ih kao majke civilnih žrtava, nikada nijedan načelnik ili gradonačelnik Zenice nije primio. Nezadovoljna je, kao i drugi roditelji, što su predstavnici vlasti, boračkih udruženja te određenih političkih stranaka, današnji dan obilježili polaganjem cvijeća dva sata ranije, odnosno u 10 sati. S roditeljima je u 12 sati cvijeće položila i delegacija Gradska organizacija SDP-a Zenica.

- Naša su djeca u 10 sati još bila živa. Zločin se desio u 12:05 sati, a mi se uvijek okupimo i polažemo cvijeće u 12 sati - istakla je Ganić-Trako.

Izgubio sina

Enver Bajramović tog je dana izgubio 21. godišnjeg sina Almira te, mada ima još jednog sina, kaže, za njega od tog dana više ne postoji život. Navodi da je na ovom predmetu dosad radilo pet tužilaca, a da su ih istražitelji nedavno ponovo zvali te uzimali izjave, a tom su im prilikom najavili okončanje istrage u maju ove godine.

Najstarija žrtva tog masakra bio je 65-godišnji Alija Hodžić. Do sada nije utvrđen ni tačan broj granata koji su tog dana ispaljeni – vjerovatno s položaja sa lokaliteta Putićeva.

U sudskom postupku pred Haškim sudom, po tački optužnice za ovaj zločin nad zeničkim civilima, oslobođen je odgovornosti general HVO-a Tihomir Blaškić.

NA VRH

Podijeli članak na