OTVORENO

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": Skup u Banjoj Luci je samoubilački za Dodika!

Na političkom planu izoliran je u svijetu, ostajući vjeran Rusiji, a na drugoj strani ekonomski je uništava jer se stopiraju projekti koje zapad provodi na prostoru RS, kaže Kazaz

Profesor Kazaz: To je režija u kojoj jedan politički moćnik u stanju paranoje odgovornost sa sebe prebacuje na narod. Avaz

Piše: A. Bajramović

20.4.2022

Skup kojeg je za danas u Banja Luci zakazala Boračka organizacija RS analitičari u BiH smatraju pokušajem Milorada Dodika i režima u RS da se sakrije iza naroda, ali i nastavkom opasnog puta ka daljnjoj radikalizaciji. 

Skup kojeg organizira Dodikov režim nije ništa drugo do pokušaj plašenja međunarodne zajednice i ostatka BiH masom koja je prevarena i zavedena, kaže za "Avaz" prof. dr Enver Kazaz. 

Cilj je pokazati snagu Dodika, koji RS, tihim državnim udarom, vodi u propast.

- Na političkom planu izoliran je u svijetu, ostajući vjeran Rusiji, a na drugoj strani ekonomski je uništava jer se stopiraju projekti koje zapad provodi na prostoru RS. Takav samoubilački skup je dokaz snage nacionalizma, koji je Dodik proširio u RS, ali vidjet ćemo koliko će on biti posjećen. Moja procjena je da je ta prevara jedinstvena u svijetu i da takve skupove organiziraju samo autoritarne vođe. To je režija u kojoj jedan politički moćnik u stanju paranoje odgovornost sa sebe prebacuje na narod – kaže Kazaz.

On dodaje da Dodik ide ka svom političkom kraju, ali će krizu stepenovati sve do izbora, na kojima će se pokušati pojaviti kao žrtva međunarodne zajednice. 

Umjesto da se s njim utrkuje u nacionalizmu, opozicija u RS bi, kaže Kazaz, pažnju trebala usmjeriti na posljedice njegove politike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.