MINISTRICA

Turković: U Vašingtonu postoji razumijevanje situacije i opasnosti u BiH

Očekujemo i nadamo se da će i partneri i prijatelji iz Evrope razumjeti da BiH treba odlučnu akciju za koju postoje pravni i utemeljeni mehanizmi, kojom će se spriječiti prelijevanje ukrajinske krize na Balkan, kazala je Turković

Bisera Turković. Fena

E. Ć. / Fena

27.4.2022

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila je veoma uspješnim sastanke sa zvaničnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koje je imala u Vašingtonu. 

Oni su, naravno, bili fokusirani na posljedice krize u Ukrajini, destabilizirajuće efekte na regiju zapadnog Balkana, rast cijena energenata i inflacije širom Evrope.

- Za nas je važno da imamo punu podršku ovih institucija, u tehničkom i finansijskom smislu, a kako bi vlasti mogle i morale brzo i efikasno reagirati na rastuće ekonomske izazove. Upoznali smo naše sagovornike da su puna funkcionalnost domaćih institucija, usvajanje državnog budžeta i prekid svih blokada jedini način da BiH poduzme adekvatne mjere u vezi sa krizom sa kojom se suočavamo - kazala je Turković Feni.

Međutim, dodala je, dobijena su vrlo jasna upozorenja da će poremećaji na globalnom tržištu biti dugotrajnije prirode, posebno kada su u pitanju energetski sektor i rast cijena, ali i informacije da postoji spremnost za zajedničku izradu preciznih strategija i kontramjera.



Ugrožen napredak cijele regije

Na sastancima su, ističe, vrlo konstruktivno učestvovale i kolege sa entitetskog nivoa.

- Razgovarali smo i sa ključnim ljudima u Stejt Departmentu i u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država o situaciji u BiH. Očigledno je da raste zabrinutost, posebno, imajući u vidu rat u Ukrajini koji je u potpunosti promijenio odnose i sigurnosnu situaciju globalno. Vrlo su jasne poruke američke administracije. 

Ono što mene ohrabruje jeste da postoji razumijevanje situacije i odnosa u Bosni i Hercegovini i opasnosti koje su prisutne u ovome dijelu Evrope. SAD su međunarodni partner koji je mnogo uradio kako bi pomogao naporima za stabilizaciju - rekla je Turković.

Po njenim riječima, evidentno je da je ugrožen napredak cijele regije, nakon skoro tri decenije mukotrpnog rada pri čemu su neke države već ušle u EU i NATO, a neke su na pragu ulaska.

- Očekujemo i nadamo se da će i partneri i prijatelji iz Evrope razumjeti da BiH treba odlučnu akciju za koju postoje pravni i utemeljeni mehanizmi, kojom će se spriječiti prelijevanje ukrajinske krize na Balkan, te kandidatski status kojim će se BiH staviti bespovratno na evropske tračnice.

Od BiH se traže maksimalni napori

SAD vrlo jasno podržavaju i evropsku perspektivu i napredak BiH - naglasila je.

Upozorila je da se ne može tvrditi da želite napredak ka EU, da ste nosioci evropskih vrijednosti, a blokirati aktivnosti koji su dio tih procesa.

- Naravno, od BiH se i dalje traži da poduzme maksimalne napore za unutrašnjih dijalog, za funkcioniranje institucija. Govorili smo, naravno, i o sigurnosnim izazovima, tu postoji posebno značajan interes u Kongresu, imajući u vidu da predstoje važne odluke međunarodnih organizacija o budućnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Za BiH je od vitalnog značaja da ponudi jasnu viziju situacije i pozicije BiH. Naravno, očekujemo još nekoliko važnih sastanaka i nastavit ćemo kontakte na najvišem nivou - kazala je Turković za Fenu iz Vašingtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.