SARAJEVO

Turković: Svjetska banka je bila s nama kada je bilo najteže

Ukupan iznos koji je Svjetska banka investirala u BiH, zajedno sa donatorima u proteklih 30 godina iznosi preko 3 milijarde američkih dolara kroz 120 projekata, poručila je

Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu. MVP BiH

S. S.

15.9.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se u svojstvu guvernera Bosne i Hercegovine na skupu Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji se održava u Sarajevu.

Skupu prisustvuju predstavnici država članica Konstituence među kojima su i brojne države članice Evropske unije.

30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u

- Svi se suočavamo sa velikim izazovima, budžeti su pod pritiskom rastuće inflacije. Ipak, okupili smo se danas u velikom broju da pokažemo spremnost da radimo zajednički u interesu naših država i naroda - poručila je ministrica Turković u svom izlaganju.

Na konferenciji za novinare ministrica Turković je istakla da Bosna i Hercegovina na ovaj način obilježava 30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u.

- Partnerstvo BiH i Grupacije Svjetske banke pokazalo se pouzdanim i dalo je rezultate. Nikad nećemo zaboraviti da ste bili sa nama kad je bilo najteže, odmah poslije rata, ali i za vrijeme poplava i panademije. Ukupan iznos koji je Svjetska banka investirala u BiH, zajedno sa donatorima u proteklih 30 godina iznosi preko 3 milijarde američkih dolara kroz 120 projekata. Preko 60 škola širom BiH i 18 bolnica je obnovljeno, preko 500 kilometara putne mreže je rekonstruirano uključujući i tunele i preko 50 mostova. Samo u periodu od 2017. godine projekti Svjetske banke podržali su otvaranje preko 30.000 radnih mjesta - istakla je ministrica.

Nova strategija

Usaglašena je nova strategija partnerstva sa Svjetskom bankom koja će podržati projekte u vrijednosti od 700 miliona američkih dolara.

- Očekujemo da će Vijeće ministara BiH ubrzano razmatrati mogućnosti da se pridružimo fondu za pomoć siromašnim zemljama pod nazivom IDA, da uđemo u društvo donatora, unaprijedimo partnerski odnos sa Svjetskom bankom, tako sto ćemo preći iz grupe onih koji primaju u grupu onih koji daju uvećane doprinose za finansiranje projekata u zemljama u potrebi - dodala je ministrica Turković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.