HARAČ

Država svjesno uništava bh. ekonomiju: Više od 3.400 nameta u BiH!

Parafiskalni nameti su generalno veliki teret za našu ekonomiju, što pokazuju i podaci da je u prošloj godini u FBiH prikupljeno 679,7 miliona KM

Hadžić: Loše odluke. Avaz

Piše: A. Bajramović

27.4.2022

Protest poslodavaca iz Kantona Sarajevo zbog povećanja iznosa komunalnih taksi od 500 do 2.000 posto ponovo je aktuelizirao problem opterećenja bh. privrede kroz parafiskalne namete.

Mnogima od takvih nameta, harača u 21. stoljeću ne zna se ni svrha, osim da služe za punjenje budžeta i finansiranje troškova glomazne administracije na svim nivoima. 


Visina taksi

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pojašnjava da, prema novom zakonu, i općine sada mogu samostalno odrediti visinu taksi za istaknutu firmu, ali se pita je li opravdano uzeti novac za koji se ne pruža bilo kakva usluga.

- Parafiskalni nameti su generalno veliki teret za našu ekonomiju, što pokazuju i podaci da je u prošloj godini u FBiH prikupljeno 679,7 miliona KM po osnovu različitih taksi i naknada. Inače, na svim nivoima vlasti u BiH ima više od 3.400 različitih parafiskalnih nameta. Budžeti su sada puniji nego ikada, tako da ukidanje ovih taksi ne bi dovelo do problema u punjenju budžeta neke općine - kaže Hadžić.

Dodaje da je prednost odredbi prema kojima lokalne zajednice mogu samostalno odrediti visinu takse za istaknutu firmu u tome što više ne mogu tražiti opravdanje da je to uradio neko drugi te da bi primjer njihovog ukidanja od jedne slijedile i sve ostale općine.


Uzimaju pare

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da je Vanjskotrgovinska komora BiH svojevremeno pokušala identificirati sve namete na ekonomiju.

- Zaključak je bio da, jednostavno, niko i nigdje nema potpunu evidenciju, a kamoli neku logičku vezu ili bilo kakvo pravilo zašto svi ti nameti postoje, osim da se uzmu pare i pune budžeti. Mnogo je toga besmisleno, ali poznate su, recimo, besmislene naknade za jarbole za istaknute zastave - ističe Gavran.

PR egzibicije

Ukupan rezultat je samoubistvo, dodaje Gavran, jer ekonomija pada, a investitori nas zaobilaze.

- A za Sarajevo je posebno licemjerno i bezobrazno da vlast koja možda više od svih naglašava neku svoju misiju “davanja primjera cijeloj državi” na lokalnom nivou uvodi abnormalne takse privredi, a svoju uglavnom fiktivnu podršku svodi na PR egzibicije - kaže Gavran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.