RADOST RAMAZANA

Brojne aktivnosti u Bijeljini i Janji: Vjernici napunili džamije, druže se na iftarima

Miris somuna širi se mahalama, a ramazanski top puca u iftarski vakat

Zajednički iftari i bogat vjerski program. Avaz

Piše: L. S.

28.4.2022

Nakon ukidanja dvogodišnjih mjera, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji ramazan na područjima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i Medžlisa Islamske zajednice Janja obilježava se ponovo kako dolikuje. U džamijama se klanjaju teravih-namazi, uče mukabele, a vjernici se okupljaju na zajedničkim iftarima.


Bosanske čaršije

Janja, kao najveće povratničko mjestu u entitetu RS, sa svoje tri džamije i isto toliko džemata najviše podsjeća na jednu od bosanskih čaršija mirisom somuna, zajedničkim sijelima, iftarima i sehurima, a ramazanski top, poklon Grada Sarajeva, ponovo puca u iftarski vakat.


U toku radovi na Dašnica džamiji. Facebook

Susjedna Bijeljina, s pet džemata koji trenutno djeluju kao jedan te još četiri džemata u općini Ugljevik, područje je Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Džemati Srednja Trnova, Glinje, Atmačići i Janjari u općini Ugljevik ponovo mirišu ramazanom, ali osnovna briga ostaje problem odlaska stanovništva.

U Bijeljini se vjerske aktivnosti trenutno odvijaju samo u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, ali je obnova preostale četiri džamije i ovog ramazana nastavljena.


Zanatski radovi


- Zahvaljujući novčanoj pomoći Federalnog ministarstva raseljenih te Jasminu Ahmetoviću i Elviru Ferizoviću, uoči ramazana počeli smo pokrivanje kupola Dašnica džamije, a radovi su nastavljeni i u mubarek mjesecu. Time se stvara mogućnost daljnje obnove i završnih zanatskih radova. U Salihbegovića džamiji urađeno je gletovanje i krečenje - kaže nam Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bijeljina.


Musli: Sve je kao i prije, bez pandemijskih mjera. Avaz

Ističe kako im je najdraže to što ovogodišnji ramazan obilježavaju kao što su i ranije, u zajedništvu i bez pandemijskih mjera.

- Primijeti se da je to nedostajalo ljudima - ističe Musli. 

Dragocjene posjete

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija vojni Hadis ef. Pašalić i brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OSBiH, posjetili su u ramazanu medžlise IZ Bijeljina i Janja.

- Dragocjene su to posjete, naši nadležni velika su nam podrška - kaže Musli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.