INTERVJU

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Veseli za "Avaz": Zašto sam angažirao 500 novih vojnika

Imamo blisku saradnju s Oružanim snagama BiH u mnogim oblastima, što je ključno i obostrano korisno

Komandant EUFOR-a, generalmajor Veseli: Osigurana donacija od 10 miliona eura. EUFOR/Rafael Schicher

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

29.4.2022

Generalmajor Anton Veseli (Wessely) funkciju komandanta EUFOR-a u operaciji “Althea” u Bosni i Hercegovini preuzeo je u januaru ove godine.

U intervjuu za “Avaz” Veseli je govorio o svom mandatu u našoj zemlji, ali se osvrnuo i na saradnju s Oružanim snagama (OS) BiH, kao i na sve veće prisustvo EUFOR-ovih vojnika na ulicama.


Pozitivan angažman

U BiH ste više od tri mjeseca, kakva su Vaša dosadašnja iskustva?

- U protekla tri mjeseca moj angažman s građanima i institucijama BiH bio je veoma pozitivan. Preuzeo sam imenovanje zapovjednika EUFOR-a ranije ove godine i u roku od nekoliko sedmica aktivirana je srednja rezerva EUFOR-a. Ova aktivacija 500 pripadnika rezervnog sastava, kao čista mjera predostrožnosti, zahtijevala je visok stepen planiranja i logistike da bi se vojnici uspješno rasporedili u područje misije.

Kako vidite Oružane snage BiH i partnerstvo s EUFOR-om?

- Kao komandantu EUFOR-a, pružena mi je prilika da na profesionalnom nivou komuniciram s Oružanim snagama BiH. To su profesionalne, posvećene, multietničke snage, s kojima EUFOR ima bliske radne odnose. Imamo blisku saradnju u mnogim oblastima, što je ključno i obostrano korisno. Ova saradnja je temelj odnosa EUFOR-a sa širim vlastima u BiH, gdje je naša misija da podržimo te vlasti na nepristrasan način u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. U sklopu sveukupne posvećenosti EU sigurnosti građana BiH EUFOR je omogućio donaciju od 10 miliona eura od EU za nabavku 68 novih vozila i 150 metal-detektora za Deminerski bataljon OSBiH.


Efikasna podrška

Povećan broj pripadnika EUFOR-a na ulicama širom BiH u posljednje vrijeme privukao je veliku pažnju. Ima li razloga za zabrinutost zbog sigurnosne situacije u Bosni i regionu?

- S obzirom na promjenu sigurnosne situacije na međunarodnom planu, odlučio sam, čisto kao razboritost i mjeru predostrožnosti, pozvati dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su bile stacionirane izvan BiH zbog pojačanja EUFOR-ovih snaga u zemlji. Ovo je učinjeno kako bi se EUFOR-u pružila mogućnost na terenu da brže i efikasnije podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. EUFOR kontinuirano provodi procjenu sigurnosne situacije u BiH, ostaje procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom okruženju u BiH. Ovo pojačano prisustvo i nivo patroliranja ima za cilj da pokaže stalnu odlučnost EU i EUFOR-a da podrže Vladu BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.


Nepristrasna vojna snaga

Šta operacija “Althea” znači za BiH, kao i činjenica da je produžena njena misija?

- Operacija “Althea” pokazuje nepristrasnu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH tako što ima dovoljno sposobnih snaga u zemlji da podrže napore Vlade BiH da održi sigurno okruženje. Nedavno povećanje broja vojnika je dodatna demonstracija predanosti EU i šire međunarodne zajednice BiH. EUFOR je nepristrasna multinacionalna vojna snaga, koja je posvećena podršci svim građanima BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.