INFLATORNI UDAR

Poljoprivrednici upozoravaju: Prijeti zatvaranje farmi u Federaciji

Đubriva su skuplja, neka čak i do 400 posto, to je praktično nemoguće pratiti i kupovati

Svakodnevna borba za opstanak. Avaz

Piše: A. Kukić

29.4.2022

Poljoprivrednici u Federaciji BiH se iz dana u dan bore za opstanak. Dok vlast nijemo posmatra svakodnevni rast cijena, farme bi se mogle naći pred zatvaranjem.


Preteška situacija

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, potvrdio je za „Avaz“ da pojedini farmeri najavljuju obustavu proizvodnje i zatvaranje farmi usljed nemogućnosti da se nose sa svakodnevnim troškovima.

- Situacija nije teška, nego je preteška. Svaki dan su sve skuplji i skuplji imputi koji se koriste za proizvodnju. Skuplji su koncentrati, veterinarske usluge, gorivo da ne spominjem. Katastrofa. Svaki dan je sve gore, tako da ljudi više ne mogu kalkulirati cijenama uopće - govori Bićo.


Bićo: Svaki dan je sve gore. Avaz

S druge strane, objašnjava, otkupne cijene mlijeka ne miču s mjesta.

- One stoje, evo, već 15 godina. Sve farme u Federaciji su ugrožene, jer svi isto koriste - kaže Bićo.

Cijene đubriva dostižu rekorde. Veliki rast cijena je počeo još prošle godine, a ruska invazija na Ukrajinu je dodatno pogoršala situaciju, s obzirom na to da su ove zemlje važni izvoznici gnojiva.


Novac na silažu

- Svaki dan je nešto skuplje. Đubriva su skuplja, neka čak i do 400 posto, to je praktično nemoguće pratiti i kupovati da bi se prehranjivale biljke - ističe Bićo.

Dodaje da će oni koji imaju zalihe i vlastitu proizvodnju hrane uspjeti opstati.

- Onaj ko nema vlastitu proizvodnju hrane, on će se ugasiti, sigurno, novac ide na silažu, na sijeno i ostalo - zaključuje Bićo.

Rebalans budžeta

Do kraja ove godine poljoprivrednici se nadaju da će doći do još jednog rebalansa budžeta i da će im situacija biti koliko-toliko olakšana.

- Nikad veći budžet nije bio, a da je teža situacija - smatra Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.