PROJEKTI

Potpisan ugovor za izgradnju tunela Kobilja Glava

Rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova, vrijednost ugovora je 31.107.281,36 eura, bez PDV-a

Potpisali ugovor. Agencije

N. Ć.

29.4.2022

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, danas su potpisali ugovor sa izvođačem radova za izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je izabran u skladu sa procedurama i pravilima EBRD-a a nakon provedene javne nabavke za projekt izgradnje tog tunela.

Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta kazao je da se radi o projektu za koji se priča već godinama.

- Veoma značajan dan za Kanton Sarajevo. Ovo je još jedan od projekata o kojem se godinama priča, a uskoro ćemo početi sa izgradnjom. Izgradnja tunela Kobilja Glava od velike je važnosti za Kanton Sarajevo i Federaciju BiH jer će doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi na ulazu u Kanton Sarajevo, ali će omogućiti i kvalitetnu povezanost sa magistralnom cestom prema ostalim kantonima. Naša odluka je da gradimo i ostavljamo trajne vrijednosti našim građanima. Nastavljamo djelovati na taj način – kazao je Šteta.

Ugovor se sastoji od dvije sekcije. Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava, kojeg će činiti dvije tunelske cijevi i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja Glava sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.

Izvođač radova je Kompanija Euroasfalt d.o.o, a današnji potpisnik Jasmin Bučo je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku raditi na tom značajnom projektu u Kantonu Sarajevo.

- Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova. Vrijednost ugovora je 31.107.281,36 eura, bez PDV-a. Ranije je izabran nadzor nad tim projektom, a to je konzorcij JV IRD – PPG d.o.o – navdeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.