EKONOMSKI ANALITIČAR

Faruk Hadžić: Sve ukazuje da idemo ka stagflaciji, vijesti nisu uopšte dobre

Prvi zvanični podaci o kretanjima BDP-a u prvom kvartalu SAD, Francuske i Španije ukazuju na to

A. K.

Hadžić: Vijesti nisu dobre

Foto: ARHIV


Faruk Hadžić, ekonomski analitičar na društvenim mrežama prokomentarisao je usporavanje ekonomske aktivnosti u svijetu i sve veći rast cijena i inflacije s kojima su građani suočeni.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- U oktobru prošle godine sam u autorskom tekstu najavio mogućnost pojave stagflacije (stagnacija + inflacija). Prvi zvanični podaci o kretanjima BDP-a u prvom kvartalu SAD, Francuske i Španije ukazuju na idemo ka tome, iako je još uvijek rano da možemo sa potpunom sigurnošću reći da je stagflacija već stigla. Ipak, usporavanje i pad ekonomske aktivnosti uz rastući nivo cijena ukazuje da idemo u tom pravcu.

Američka ekonomija je u prvom kvartalu zabilježila pad od -1,4 posto, dosta ispod očekivanja analitičara (koji su prognozirali rast od 1 posto).

Ove vijesti nisu uopšte dobre, jer je sada za očekivati da će države poput SAD morati izazvati vještačku recesiju, koja neće biti tako blaga, a kako bi ukrotili inflaciju kroz podizanje kamatnih stopa. Sigurno je da će to ostaviti i posljedice po našu državu, pogotovo ako znamo da je Njemačka, koja je naš najbitniji vanjskotrgovinski partner, danas objavila da su u prvom kvartalu imali rast od 0,2 posto - navodi Hadžić.

NA VRH

Podijeli članak na