IPSOS ISTRAŽIVANJE

Zbog crnog tržišta duhana BiH godišnje gubi oko 400 miliona KM

Kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima koji ga koriste, njih 97 posto se odlučuje za ilegalni

Oduzete cigarete na teritoriji BiH. UIOBiH)

12.3.2024

I dalje mnogi pušači u Bosni i Hercegovini biraju “jeftiniju” verziju snabdijevanja duhanskim proizvodima - kupovinu na crnom tržištu. Uprkos zapljenama i pomacima u akcijama suzbijanja ovakve trgovine, jedno od posljednjih istraživanja pokazuje kako bh. tržištem i dalje uspješno dominiraju šverceri.

Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda je i dalje iznimno visoka i iznosi velikih 35 posto, ključni je nalaz istraživanja. IPSOS Istraživanje, provedeno u razdoblju od 18. novembra do 22. decembra 2023. na nacionalno reprezentativnom uzorku stanovništva BiH (stariji od 19 godina), pokazuje da na tržištu BiH primjećujemo veliku indikaciju rasta potrošnje ilegalnih cigareta. Volumen ilegalnih cigareta je u godini porastao više od 4 puta. 

Gube država, legalni proizvođači i građani

Ilegalne cigarete koje su zabilježene na bh. tržištu su cigarete s markicom Kosova ili cigarete potpuno bez porezne markice.

Ovo ukazuje na to da šverceri i dalje aktivno djeluju i nalaze različite kanale bez obzira na kontinuirane aktivnosti državnih agencija u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta.

U isto vrijeme, prosječna cijena nelegalnih cigareta približava se cijeni legalnih i iznosi 4,3 KM. Dakle, bez obzira na činjenicu da je cijena ilegalnih u odnosu na legalne duhanske proizvode porasla, građani posežu za crnim tržištem. Na taj način se produbljuje gubitak na tri strane. Država gubi prihode, legalni proizvođači gube tržište, a građani gube jer konzumiraju neprovjerene proizvode.

Cigarete s markicom Kosova. UIOBiH

- Crno tržište duhana u BiH ostaje i dalje ozbiljan problem, što je posebno vidljivo s nalazima IPSOS istraživanja koji otkrivaju stalno prisutne i alarmantne trendove. Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda danas u BiH dostiže visokih 35 posto, što pokazuje na to da je ilegalna trgovina cigareta i dalje raširena uprkos naporima državnih agencija poput SIPA-e, UIO i Granične policije, kao i drugih nadležnih organa - kazao je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Kako istraživanje pokazuje, kao i prošle godine, na našem tržištu volumen ilegalnih cigareta je prisutan, ali je taj udio stabilan.

I dalje dominiraju šverceri rezanog duhana

- Istraživanje ukazuje na to da je na tržištu BiH iznimno velika potrošnja ilegalnog rezanog duhana. Ona u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda iznosi iznimno visokih 30,9 posto, pri čemu većina pušača rezanog duhana preferira ilegalne proizvode. Kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima rezanog duhana, njih 97 posto se odlučuje za ilegalni rezani duhan – naveo je Hadžić.

Procjenjuje se da je u 2023. ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022., međutim, to je i dalje 13 posto više u odnosu na 2021. i skoro 23 posto više u odnosu na upotrebu u 2020. godini.

Dakle, iako se bilježi blagi pad u odnosu na prošlu godinu, našim tržištem i dalje dominiraju šverceri rezanog duhana.

Pijaca je i dalje glavni kanal za kupovinu ilegalnih cigareta, što ne znači da se prodaja više ne odvija putem interneta, odnosno društvenih mreža i platformi za trgovinu robom i uslugama, samo se nakon pandemije COVID-19 fokus prodaje vratio na pijace.

Ilegalni rezani duhan konzumenti u najvećoj mjeri nabavljaju putem neregularnih kanala, a najveći dio kupovine otpada na pijacu (oko 50 posto pušača rezanog duhana), ali i od uličnih prodavača i poznanika odnosno prijatelja, navodi se u IPSOS istraživanju.

Gubici koje BiH trpi zbog crnog tržišta duhana su ogromni, procjenjuju se na oko 400 miliona KM godišnje.

- Šverceri ne plaćaju akcize i PDV, što su sredstva od kojih se finansiraju vrlo važne stvari u državi - autoputevi, zdravstvo, školstvo, socijalna pomoć i slično. Ovako veliki iznos mogao bi biti iskorišten za važne investicije poput kapitalne investicije, finansiranja pola iznosa za izgradnju tunela Prenj, koji svojom dužinom od 10,5 kilometara i kompleksnošću nadmašuje sve do sada izgrađene objekte u regionu.

Hadžić: Ozbiljan problem. Facebook

Dakle, kako bi se spomenuta vrsta nabavke duhanskih proizvoda spriječila, a izgubljeni novac vratio u legalne tokove i usmjerio u investicije, ova tema bi trebala biti u stalnom fokusu i interesiranju donosilaca odluka u BiH - navodi analitičar.

Oduzeta roba u Tuzli

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvije lokacije koje pokriva Regionalni centar Tuzla 1. marta oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način. Akciznom markicom Kosova bile su obilježene ukupno 4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kilograma sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta. Predmetna roba oduzeta je od šest fizičkih lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.