GORAŽDE

Demonstracije nisu pomogle, Novalić i Vlada FBiH smjenjuju direktoricu Ginexa

U krugu goraždanskog "Ginexa" ispred zgrade uprave društva protestuju članovi Sindikalne organizacije ovog privrednog društva

OdlukaNovalića i Vlade FBiH da smijeni direktoricu Ginexa. Avaz

Piše: Al. Bajramović

29.4.2022

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS ,"GINEX" d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, i to direktora društva Munevere Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafre, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

U saopćenju Vlade se navodi da je donesena i odluka kojom se daje prethodna saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS "GINEX" d.d. Goražde za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci, i to Hasana Tafre za vršioca dužnosti direktora društva, Admina Pešteka za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove i Hajdara Drlje za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.


Faksimil odluke. Printscreen

- U obrazloženju odluka Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je navelo da je Nadzorni odbor privrednog društva „UNIS „GINEX" d.d. Goražde 29.4.2022. godine dostavio prijedlog kojim se traži od Federalne vlade prethodna saglasnost za razrješenje aktuelne Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, te istovremeno davanje saglasnosti za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave društva i provođenja konkursne procedure - navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, u krugu goraždanskog "Ginexa" ispred zgrade uprave društva protestuju članovi Sindikalne organizacije ovog privrednog društva koji se protive smjeni aktuelne direktorice Munevere Foče. Pred kapijom "Ginexa" okupio se i jedan broj građana koji nose transparente sa riječima podrške radnicima i direktorici kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.