BORBA ZA KOLEKTIVNI UGOVOR

Rudari BiH na protestima: Ne možemo biti robovi lošeg upravljanja

Ugalj kopaju krampama i lopatama, kazao je Selimović

Sa današnjih protesta ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. A. OVČINA

A. O. / Anadolija

1.5.2022

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, danas su održani protesti rudara i metalaca koji su iskazali svoje nezadovoljstvo.

Oni su danas iskazali svoje zahtjeve i dali rok vlastima da reagiraju.







Mehmed Hasanović. ANADOLIJA

Siguran energetski sistem

Mehmed Hasanović iz Sindikalne organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići izjavio je da traže svi zajedno da ispoštuju kolektivni ugovor koji će će omogućiti da im se makar kako kaže narod ne iseli iz države.

- Treba da imamo koliko toliko siguran energetski sistem. Ovako sve ide ka gašenju rudnika, ka uništenju energetskog sistema koji smo imali - kazao je Hasanović.








Admir Selimović. ANADOLIJA

Skrenuti pažnju

Admir Selimović iz Rudnika Breza izjavio je da su na proteste došli kako bi obilježili prvi maj i kako bi mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju javnosti vladajući struktura na stanje u rudniku i sastava koncerna.

- U nekim rudnicima rudari mehanizovano, dok u nekim rudnicima još uvijek rade u nekim rudnicima još uvijek rade u nehumanim uslovima kao prije stotinu godina. Ugalj kopaju krampama i lopatama - kazao je Selimović.







Bahrudin Bišić. ANADOLIJA

Loše upravljanje

Bahrudin Bišić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja "Abid Lolić" Bila - Travnik također je prisustvovao današnjim protestima.

Kako je kazao generalno i iskreno rečeno položaj rudara je takav da je ravan onom za vrijeme Husinske bune.

- Ne želimo opteretiti našu privredu, ni naše građane ni penzionere, ali ne možemo ni mi biti robovi lošeg upravljanja - rekao je Bišić.


Abdel Fazlić. ANADOLIJA

Isti ugovor

Abdel Fazlić iz Rudnika mrkog uglja u Kaknju - kadrovi kazao je da su došli na proteste da izraze svoje nezadovoljstvo u odnosu vlasti prema rudarima u BiH.

- Mi im poručujemo da želimo isti ugovor kao i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.