DIREKTOR KUIP-A

Halilović za portal "Avaza": Kontrolirano 4.700 radnika, poslodavcima moraju dostaviti dokaz o uvećanju plaće

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već propisuje da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad

Halilović: Kontrole će se nastaviti. Avaz

Piše: A. Č.

5.5.2022

Kao što je i najavljeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, za protekle praznike bio je pojačan inspekcijski nadzor. Kako je za portal "Avaza" potvrdio direktor KUIP-a Fahir Halilović inspekcijskim nadzorom obuhvaćeno je 4.700 radnika.

Kao što smo i najavili, inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, su u dane 1. i 3. maja 2022. godine vršili pojačane inspekcijske nazore kod subjekata nadzora koji se bave trgovinom i ugostiteljstvom. Izvršeni su inspekcijski nadzori većih trgovačkih lanaca marketa, hotela kao i drugih subjekata nadzora koji su radili u navedene dane praznika. Također, inspekcijski nadzori vršeni su i na osnovu većeg broja prijava kojima su zahtijevani inspekcijski nadzori kod subjekata koji su najavili rad u vrijeme praznika - rekao nam je Halilović.


Dostaviti dokaz

Inspekcijskim nadzorima kod navedenih subjekata nadzora obuhvaćeno je ukupno 4.700 radnika koji su radili u navedene dane praznika, a poslodavcima je zapisnički naloženo da po isplati plaće za mjesec maj 2022. godine dostave dokaz o uvećanju plaće svim radnicima koji su radili na navedene dane praznika. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom.

- Ujedno ističemo da će u slučaju zaprimanja prijava kontrola uvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljena i u narednom periodu. Na kraju moram istaći, da se se vrlo često u prijavama, odnosno zahtjevima za inspekcijskim nadzorima, od inspekcije traži da zabrani rad subjektima koji najave rad u vrijeme praznika. Međutim, Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već propisuje da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, te propisuje novčane kazne u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću u slučajevima utvrđenim Zakonom o radu. Ovakva zakonska odredba ne daje osnova inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, niti da izriču prekršajne naloge poslodavcima koji od radnika zahtijevaju da rade u vrijeme praznika - dodao je Halilović.

Kazne do 5.000 KM

Shodno Zakonu o radu propisane su novčane kazne za poslodavce koji radnicima koji su radili na dan praznika, uskrate pravo na povećanu plaću po tom osnovu i to za pravna lica u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za poslodavce fizička lica koja obavljaju registriranu djelatnost u iznosu od 2.000 KM do 5.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.