DIREKTOR KUIP-A

Halilović za "Avaz": Na svakoj trećoj kontroliranoj pumpi uočena nepravilnost

Izdato je 186 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 112.750 KM, kaže Halilović

Halilović: Pojačan inspekcijski nadzor. Avaz

Piše: A. Č.

23.8.2022

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od februara ove godine provode pojačane inspekcijske nadzore kod privrednih subjekata koji obavljaju djelatnost prometa nafte i naftnih derivata. 

Kako je rekao za portal "Avaza" Fahir Halilović, direktor KUIP-a, pravni osnov za provođenje inspekcijski nadzora je poštivanje odredbi Zakona o kontroli cijena u Federaciji BiH.


486 inspekcijskih nadzora

- Pravni osnov za provođenje inspekcijski nadzora je poštivanje odredbi Zakona o kontroli cijena u Federaciji BiH, a u vezi sa Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Istom odlukom privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, dok se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25KM/litru derivata.

Od februara do danas izvršeno je ukupno 486 inspekcijskih nadzora.

- Zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti kod nepridržavanja propisanih marži i pravila o načinu formiranja cijena izdato je 186 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 112.750 KM. Također, izdato jedno rješenje o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti - rekao je za portal "Avaza" Halilović.


Kazne do 10.000 KM

Podsjećamo, sadržajem odredbi člana 4. Zakona o kontroli cijena u Federaciji BiH propisana je mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u trgovini sa utvrđenom novčanom sankcijom za nepridržavanje istih u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice i novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za fizičko lice koje obavlja registriranu djelatnost, u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.