UGLEDNI NOVINAR

Boro Kontić za "Avaz": Zašto sam odbio primiti priznanje Skupštine Kantona Sarajevo

Odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo da me nagradi Plaketom sam doživio kao politikantsku pa prema tome i kao poniženje, istakao je

Boro Kontić. Avaz

Piše: M. Aščić

7.5.2022

Dugogodišnji novinar Boro Kontić odbio je primiti plaketu i priznanje na svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Kontiću je trebala biti uručena plaketa kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području Kantona Sarajevo i BiH.

Ali, Kontić se nije pojavio na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu, ali je u njegovo ime pročitana poruka.

Međutima, on je za danas za portal "Avaza" detaljno pojasnio zašto je odbio primiti plaketu i priznanje.

- U drugačijim okolnostima priznanje Kantona Sarajevo bih primio kao vlastiti uspjeh. Sarajevo je po svemu moj grad. Sve nagrade koje sam primio u svijetu, primao sam uz odrednicu da sam sarajevski i bosansko-hercegovački autor. Ali, odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo da me nagradi Plaketom sam doživio kao politikantsku pa prema tome i kao poniženje. 

Poniženje mene ali više poniženje nagrade koju Odbor ovako svodi na kompenzacijsku, utješnu. Jer ista politika, ne vidim bitnu razliku između Gradskog vijeća i Kantonalne skupštine me prvo odbija kao kandidata za Šestoaprilsku nagradu a onda nagrađuje Plaketom Kantona. Za iste zasluge. Isto lice koje me je pred kamerama odbilo za Šestoaprilsku nagradu a naglasilo da ću dobiti neku drugu to je učinilo nekoliko dana prije nego je konkurs za Plaketu Kantona raspisan. To je licemjerje na koje ne mogu pristati.

I za kraj i najvažnije: Meni je Sarajevo i sve što sam u njemu stekao samo po sebi nagrada - rekao nam je Kontić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.