AVAZ NA LICU MJESTA

Sjećanje na prve civilne žrtve Srebrenice: Zločinci žrtve ubijali i palili u kućama

Ubijena je cijela porodica Suljić, samo je ostala živa djevojčica Sanela, koja je svojim najmilijim podigla nišane

Piše: S. Sm.

8.5.2022

S današnjeg obilježavanja u haremu Bijele džamije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

S Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, na spomen obilježju harema Bijele džamije u centru Srebrenice, danas  je obilježena 30.. godišnjica ubistva prvih nedužnih civilnih žrtava Srebrenice.

Prvi je na kućnom pragu u naselju Soloćuša ubijen penzioner Hamed Gušić (64), a zatim su uslijedila ubistva ostalih starih nedužnih civila Srebrenice.

- Ubijena je cijela porodica Suljić, samo je ostala živa djevojčica Sanela, koja je nakon agresije, smogla snage da podigne nišane svojoj majci Muški, ocu Husi, dvojici maloljetne braće Neziru i Nisvetu, te maloljetnom tetiču Sabiru Cvrk - naglasio je na historijskom času Amir Kulaglić,

Obimu i strahotama zločina na civilima Srebrenice govore činjenice, da je nekoliko starijih i iznemoglih bračnih parova, prvo otrovani hemijskim otrovima, a onda spaljeni u svojim kućama. Na takav užasan način ubijeni su bračni parovi: Esed i Izeta Fazlić, Mehmed i Meva Salihović, Meho i Muša Vejzović, Avdo i Behka Jelkić, dok je penzioner Redžep Redžepović, zaklan pred bivšom samoposlugom u centru grada.

Tih dana su zlostavljani, mučeni, a zatim ubijeni Halid Hublić, Asim Redžić, Jakub Abdurahmanović, Salko Jusić,Avdo Dautbašić i Safet Kulaglić. Za ove zločine još uvijek niko nije odgovarao niti je pokrenut istražni postupak.

- Nakon obilježavanja u haremu Bijele džamije, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen obilježjima u Dobraku, Rešagićima, Žabokvici i Liješću, selima, gdje je početkom agresije na BiH ubijen veliki broj civilnih žrtava - kazala je za „Avaz“ Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.