PORUKE

Europarlamentarac Andreas Šider za “Avaz”: BiH je mjesto u EU, Dodika moramo zaustaviti

BiH se sada mora preseliti s periferije u centar naše politike na zapadnom Balkanu, poručio je Šider

Šider: EU ima veliki utjecaj u regionu ako ga iskoristi. EU

Piše: N. Ajnadžić

9.5.2022

U Bosnu i Hercegovinu danas bi trebala stići trojica evropskih parlamentaraca Andreas Šider (Schieder) iz Austrije, Dietmar Koster (Köster) iz Njemačke i Thijs Reuten iz Nizozemske.

Uoči svog dolaska Šider je govorio za “Dnevni avaz”, poručivši da žele prenijeti poruku građanima BiH da podržavaju evropsku budućnost ove zemlje, a time i brži status kandidata za članstvo u EU.


Destabilizacija EU

- Ali, da biste napredovali na tom putu, postoje određeni kriteriji koje država i njeni lideri moraju ispuniti. Ne samo da mora biti ispunjeno 14 ključnih prioriteta Evropske komisije već i dva dodatna uvjeta. Prvi je da se član Predsjedništva Milorad Dodik mora distancirati od svoje represivne politike i da se mora nastaviti rad na državnom nivou. Drugi uvjet je da se osigura da Rusija ne bude u stanju da iskoristi Dodika i političke snage oko njega za destabilizaciju Evropske unije - kazao je Šider.

Naglasio je i da su opredijeljeni da osiguraju da pitanje socijalne pravde bude prioritet u saradnji s BiH.

Također, kako nam je otvoreno rekao, oni su, kao EU, predugo posmatrali s distance te da se BiH sada mora “preseliti s periferije u centar naše politike na zapadnom Balkanu”.

- Provokacije Milorada Dodika, njegove najave da će napustiti državne institucije i osnovati svoju vojsku u jasnoj su suprotnosti s Ustavom BiH i međunarodnim sporazumima poput Dejtonskog, koji garantiraju mir u BiH više od 20 godina - istakao je Šider.

Centralna uloga

Smatra da EU sada mora slijediti primjer SAD i UK i odlučiti se o sankcijama kako bi uvjerila Dodika da se vrati za pregovarački sto.

- Nećemo dozvoliti da nacionalisti oko Dodika diktiraju kako izgleda budućnost. Ključ leži u aktivnoj i politici EU za zapadni Balkan - zaključio je Šider.


Ispuniti obećanje

Na pitanje kako zemlje EU zaista gledaju na BiH i možemo li se nadati da ćemo i mi postati članica, Šider je odgovorio:

- U pozadini ruske invazije na Ukrajinu sada je potreban jasan signal našim partnerima na zapadnom Balkanu: ”Vaša budućnost leži u Evropi, unutar Evropske unije.” Međutim, tempo pristupanja EU određen je pravilnim funkcioniranjem demokratskih institucija, utemeljenih na vladavini prava, dobrom upravljanju i osnovnim pravima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.