AVAZ NA LICU MJESTA

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" obilježila 156 godina od osnivanja, prisustvovao i Sidran

Moramo popravljati mnoge anomalije kako bi uhvatili korak sa savremenim svijetom, kazao je Vranić

Piše: N. Ć.

10.5.2022

Kao jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u BiH “Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš” od svog osnivanja do danas prošla je kroz različite periode, ali tokom ovih 156 godina uprkos svim poteškoćama uvijek je ispunjavala zadaće i pomagala bolesnim ljudima.

Povodom toga danas je u prostorijama ove ustanove obilježen Dan bolnice gdje su se medijima obratili direktor bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, Ministar zdravstva KS Haris Vranić, i poznati akademik Abdulah Sidran.



Veliko srce

Uposlenicima ove bolnice i prisutnim gostima prvi se obratio direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović koji je potrdio da svaki urađeni potez zaposlenih ostavlja iza sebe dobre rezultate.

- Ovo je veliki dan za nas sve, obilježavamo 156 godina od osnivanja prve bolnice. Ponosni smo na naše učitelje, i na sve one koji su radili ovdje. Ova ustanova našoj zemlji mnogo znači, imamo običaj reći jedno da smo jedno veliko srce za bolesne ljude. Prolazeći kroz odjeljenja i gledajući sve naše zaposlene, svaki iskorak koji prave jeste nešto čime se ponosimo ne samo u našem gradu nego i u okviru regiona. U planu imamo rad na daljim iskoracima kako bi ovom gradu pružili što kvalitetnije usluge u sklopu zdravstva.

Popravljati anomalije

U skopu obilježavanja Dana bolnice, obratio se i ministar zdravstva KS prof.dr. Haris Vranić koji je pohvalio zaposlene u cilju kako bi i dalje nastavili da se bore sa mnogim izazovima.

- Na ovaj veliki dan ponosno stojim pred vama i našoj javnosti upućujem iskrene čestitke, također i svim uposlenicima koji su svojim radom i uloženim trudom doprinjeli da ova zdravstvena ustanova bude ono što je danas – dobro organiziana stručna ustanova u kojoj se pacijentima pristupa sa mnogo razumijevanja. Moramo popravljati mnoge anomalije kako bi uhvatili korak sa savremenim svijetom. 156 godina postojanja jedne ustanove kakva je ova bolnica govori da uprkos svemu nastavljamo sa pružanjem pomoći pacijentima i kvalitetnim uslugama. Osoblje ove ustanove je spremno odgovoriti svim izazovima kao što je bilo za vrijeme koronavirusa. Ministarstvo zdravstva KS i Vlada KS daju vam punu podršku i bit će vam vjetar u leđa u svim budućim aktivnostima.

Teški trenutci

Nakon obraćanja direktora Gavrankapetanovića i ministra Vranića, priliku da kaže šta bolnica znači za jednog pacijenta, imao je poznati akademik Abdulah Sidran koji se junački izborio sa koronavirusom.

- Velika mi je čast biti ovdje sa vama, emocije su suviše jake. Strahovito je golema cifra godina da bilo kakva institucija u našim prostorima kontinuirano postoji i radi. Kao pisac mogu reći da svaki centimenar ovog poda na kojem stojim ovdje može ispričati cijeli roman. Ja sam pod ovim krovom svašta preživio. Ulovio sam tada rečenicu jedne sestre koja kaže: “Blago vama pacijentima, mi smo za vas priviđenje”. To je velika mudrost za jednog radnika, potom mi je odgovorila: “Sve će biti kao da ste sanjali, a mi ćemo ovdje svakako ostati”. Dakle, bez ikakvih šansi za preživljavanje zatekao sam u sebi dodatnu inspiraciju za nove stihove, jer pacijenti u tako teškim momentima ne mogu izvojevati pobjedu ako je ne usitne na stotine malih sitnih pobjeda.

Danas u bolnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.