NJUJORK

Džaferović se sastao s predsjedavajućom Vijeća sigurnosti UN-a Lindom Tomas-Grinfild

Istaknuto je da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao temelj demokratije i stabilnosti, moraju provesti, te da je svaki pokušaj blokiranja izbora kroz uskraćivanje novca opasna i antidejtonska djelatnost

N. Aj.

Linda Tomas-Grinfild i Šefik Džaferović

Foto: Predsjedništvo BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se u Njujorku sastao sa predsjedavajućom Vijeća sigurnosti i ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Lindom Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).

Kako je saopćeno iz kabineta Džaferovića, sagovornici su razmijenili utiske i zaključke nakon današnje sjednice Vijeća sigurnosti posvećene situaciji u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je kazao da je od izuzetnog značaja što je u većini izlaganja na današnjoj sjednici jasno adresirana odgovornost vlasti entiteta RS za trenutnu krizu u Bosni i Hercegovini, te što su osuđeni pokušaji da se uruše državne institucije.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da su prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom sporazumu državne institucije koje vlasti RS dovode u pitanje, poput pravosuđa, vojske, poreskog sistema i drugog, potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što znači da je njihovo rušenje secesionizam, kako je danas jasno prepoznato na Vijeću sigurnosti.

Istaknuto je da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao temelj demokratije i stabilnosti, moraju provesti, te da je svaki pokušaj blokiranja izbora kroz uskraćivanje novca opasna i antidejtonska djelatnost.

Razgovarano je i o implikacijama agresije na Ukrajinu na situaciji u Bosni i Hercegovini i širem regionu zapadnog Balkana, a posebna pažnja posvećena je ruskom malignom utjecaju i njegovim nosiocima u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je kazao da je od vitalnog značaja diplomatska inicijativa, koju vode vlasti Sjedinjenih Američkih Država s ciljem stabiliziranja stanja u Bosni i Hercegovini.

NA VRH

Podijeli članak na