TRAGEDIJE NA BH RIJEKAMA

Safet Mušić za "Avaz": Razviti strategije prevencije utapanja

On kaže da se o prevenciji ovakvih tragedija mora voditi računa i unutar porodica, a u slučajevima školskih izleta i ekskurzija ključna je uloga nastavnika

Safet Mušić: Razviti strategije prevencije utapanja. AVAZ

Piše: A. Bajramović

15.5.2022

Tragedija u Blagaju koja se desila u petak zaledila je bh. javnost, podsjetila na još jednu u nizu bolnih lekcija kakvih smo imali i u prošlosti i u zraku ostavila pitanje činimo li dovoljno da zaštitimo živote na bh. rijekama. 

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić kaže da se o prevenciji ovakvih tragedija mora voditi računa i unutar porodica, a u slučajevima školskih izleta i ekskurzija ključna je uloga nastavnika.

- Moraju postojati i poštovati se procedure koje se odnose na obilježavanje opasnih mjesta, izgradnju zaštitnih ograda na najopasnijim dijelovima, zabranu kupanja na dijelovima rijeka, jezera i mora. Naravno, kod javnih i privatnih kupališta moraju biti angažirani spasioci. S lokalnim zajednicama neophodno je razviti strategije prevencije utapanja, procijeniti rizike na riječnim crnim tačkama, u ključnim gradovima sprovoditi programe plivanja i zaštite na vodi u ključnim zajednicama – ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.