ŠEFICA MISIJE OSCE-A

Kavalek: Međunarodna zajednica nije u poziciji snositi troškove izbora, to mora uraditi država

Prije svega, ne želim spekulisati o tome šta će se desiti u budućnosti, ali nadležni organi BiH dužni su iskoristiti sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi organizirali izbore, istakla je

Kavalek: Pozdravljamo potez CIK-a koji je raspisao izbore. N1

H. J. I.

16.5.2022

Hotel Walter Sarajevo u kojem su smještene ukrajinske izbjeglice, danas je posjetila šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Katlin Kavalek (Kathleen Kavalec) sa međunarodnim i lokalnim zvaničnicima.

Osvrnula se i na oktobarske izbore u BiH koje CIK raspisao. Vijeće ministara BiH novac još nije obezbijedilo, a rok je 19. maj 2022. 

- Što se tiče nas kao organizacije, obaveza da redovito i na vrijeme provodi izbore je jedna od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a. Pozdravljamo potez CIK-a koji je raspisao izbore i da će Vijeće ministara BiH doznačiti sredstva potrebna za organizaciju izbora na vrijeme. Prije svega, ne želim spekulisati o tome šta će se desiti u budućnosti, ali nadležni organi BiH dužni su iskoristiti sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi organizirali izbore, a međunarodna zajednica nije u poziciji da snosti te troškove - kazala je Kavalek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.