AVAZ U POSJEDU PISMA

Evropski komesar Varhelji odgovorio Bevandi: Morate osigurati novac za izbore!

Do usvajanja državnog budžeta Vijeće ministara BiH je odgovorno da osigura da institucije imaju odgovarajuće resurse za svoje funkcioniranje. BiH je ušla u šestu četvrtinu privremenog finansiranja, naveo je Varhelji

Evropski komesar Varhelji odgovorio Bevandi. Avaz

Piše: N. Aj.

16.5.2022

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) odgovorio je na pismo Vjekoslava Bevande, ministra finansija BiH i zamjenika predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, od 11. marta.

U uvodu se Varhelji zahvaljuje Bevandi na pismu te navodi da su konstuktivni dijalog i politička volja svih strana u BiH neophodni kako bi se nastavilo ka EU.

- Ovo je još važnije zbog izmijenjene internacionalne situacije, zbog rata Rusije protiv Ukrajine - navodi Varhelji.


Pismo Varheljija Bevandi. Avaz

Naglasio je da je posljednjih 9 mjeseci uloženo mnogo nade i napora u pregovore oko izbornih i ustavnih reformi te da žali što zadnja rudna pregovora nije urodila plodom.

U nastavku pisma Varhelji je podsjetio da BiH već drugu godinu zaredom nije usvojila budžet što ometa rad državnih institucija.

- Pozdravljamo to što je Fiskalno vijeće 30. marta usvojilo Globalni fiskalni okvir za 2022-2024. Sada je ključno da vaše Ministarstvo Vijeću ministara brzo dostavi državni budžet za 2022. godinu, a potom Predsjedništvu BiH na usvajanje i podnošenje u parlamentarnu proceduru. Do usvajanja državnog budžeta Vijeće ministara BiH je odgovorno da osigura da institucije imaju odgovarajuće resurse za svoje funkcioniranje. BiH je ušla u šestu četvrtinu privremenog finansiranja. U nedostatku budžeta BiH, Vijeće ministara će morati staviti na raspolaganje potrebna sredstva - napisao je Varhelji.

Naglasio je da, kako je propisano u Izbornom zakonu, novac za provedbu izbora mora osigurati 15 dana od dana raspisivanja izbora.


Pismo Varheljija Bevandi. Avaz

S obzirom na to da je CIK Opće izbore raspisao 4. maja, krajnji rok za osiguranje više od 12,5 miliona maraka za provedbu izbora je 19. maj.

- Napominjem i da članovi CIK-a, dok se ne donese drugačija sudska odluka, djeluju u punom kapacitetu i moraju dobiti svu podršku, uključujući potrebna sredstva za ispunjavanje zadaće organiziranja nadolazećih izbora - naveo je Varhelji.

Podsjetio je i da je BiH kada je aplicirala za članstvo u EU 2016. godine pristala na to da uradi sve što je potrebno kako bi uskladila institucije sa evropskim standardima. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.