KOMENTAR DANA

Autoagresija HDZ-a

Ako ijedna stranka ima historijsko iskustvo da joj se udari na državu ne isplate, to je upravo HDZ BiH

Varheljijevo pismo Bevandi jasna su poruka HDZ-u i Čoviću. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

19.5.2022

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u Vijeću ministara blokirala je izdvajanje sredstava neophodnih za održavanje izbora u oktobru. Time ova stranka nastavlja ispunjavati svoje prijetnje da će učiniti sve što je u njenoj moći da blokira sve što može u našoj zemlji zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona koje bi omogućile dodatnu etničku podjelu i samog glasačkog tijela.

Prvenstveno zahvaljujući diplomatskim aktivnostima i naporima HDZ-a iz Hrvatske, Izborni zakon proteklih je mjeseci uspio postati tema i u najvišim krugovima EU.

Uostalom, promjenu Izbornog zakona za BiH zahtijevaju i presude Evropskog suda za ljudska prava. Ipak, razumijevanje za nečije političke zahtjeve i medijatorstvo s ciljem pronalaska kompromisa među domaćim akterima, s jedne, i stvaranje političkog haosa i konflikta u ionako nestabilnim međunarodnim okolnostima, s druge strane, dvije su posve različite stvari.

Pismo evropskog komesara Olivera Varheljija (Vahrelyi) ministru finansija Vjekoslavu Bevandi da mora osigurati novac za izbore i jasne poruke zapadnih diplomata da izbori moraju biti održani jasna su poruka HDZ-u i Čoviću koje su to crvene linije koje ne smiju biti prijeđene.


Danijal Hadžović. Avaz

A, ako ijedna stranka ima historijsko iskustvo da joj se udari na državu ne isplate, to je upravo HDZ BiH.

Naime, nije prvi put da ova stranka, uveliko precjenjujući svoju političku moć, poteže za političkim nasiljem ne bi li, preko prijetnji i ucjena, izdejstvovala svoje političke ciljeve.

No, to bi u pravilu završavalo u potpunom debaklu za ovu stranku: od pokušaja izvlačenja “Herceg-Bosne” iz političkog poretka BiH koji je završio nestankom “Herceg-Bosne”, do „Hrvatske samouprave“, koja je završila sa SFOR-ovim tenkovima u Mostaru, Antom Jelavićem u migraciji i Komšićem u Predsjedništvu.

Sudeći po historijskom iskustvu, najnoviji pokušaji blokade države i održavanja izbora ovu stranku bi vrlo lako mogli odvesti u stanje u kojem će žaliti za vremenima kada su im barem, ako ništa, htjeli saslušati pritužbe na Izborni zakon u BiH i sjesti s njima za sto. Nemoj da bude - nismo znali.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.