ŠEF DELEGACIJE EU

Satler: Ne vidim logiku u još jednoj rundi pregovora, izbori će se održati u oktobru

U krajnjem slučaju intenzivno smo u proteklih devet, deset mjeseci imali šest krugova pregovora, dan, noć vikend, rekao je Satler

Satler: Postoji pravni osnov za održavanje izbora. Screenshot / OBN

E. Ć. / OBN

8.4.2022

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) gostovao je u emisiji "U Fokusu" na OBN televiziji, gdje je rekao da više nema prostora za dogovor kada je riječ o Izbornom zakonu BiH. Jasno je poručio da će se Opći izbori u oktobru održati.

Govoreći o najavi pojedinih političara iz HDZ-a i Hrvatske da bi se pregovori mogli nastaviti u Briselu, Satler je rekao da ne vidi logiku u još jednoj rundi pregovora.

- U krajnjem slučaju intenzivno smo u proteklih devet, deset mjeseci imali šest krugova pregovora, dan, noć vikend. Ja ne vidim trenutačno obrazloženje da se pokreće još jedna runda pregovora - pojasnio je Satler.

On je dodao da bi mu, ukoliko politički lideri mogu nešto usaglasiti i eventualno nešto potpisati, zadovoljstvo bilo da Brisel bude domaćin, ali da preferira da to bude u Bosni i Hercegovini.

- Zašto bi trošili novac poreznih obveznika za neku ceremoniju potpisivanja u Briselu, Evo ako su nešto dogovorili, daj da vidimo to, podržat ćemo, za sada ne vidim - istakao je šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji.

Satler je istakao želju Evropske unije da se dobije unaprijeđen Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, u kojem bi bila smanjena korupcija i povećan integrittet izbora. Kazao je da će biti izbora, jer postoji pravni okvir koji je primjenjen u prethodnom izbornom ciklusu.

Naravno da postoji pravni osnov za održavanje izbora - jasno je poručio Satler.

On je, na pitanje urednika emisije da li stoji iza ranijeg izgovorenog stava o Draganu Čoviću, za kojeg je rekao da je šampion evropskih vrijednosti, Satler je kazao da je to bilo na početku njegovog mandata, te ako se pogleda unazad tri godine ne bi u tom smislu mogao izdvojiti nijednog političara kao predvodnika tog procesa.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.