DOM NARODA BIH

Ništa od smanjenja cijena: Akcize nisu usvojene, PDV nije bio na dnevnom redu

Delegati nisu prihvatili da po skraćenom postupku razmatraju Zakon o akcizama, a prema kojima bi se cijene goriva smanjile i do 40 feninga

Ništa od smanjenja cijena: Akcize nisu usvojene, PDV nije bio na dnevnom redu. FENA

Piše: S. S.

16.5.2022

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je predložio Predstavnički dom, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Delegati su, s osam glasova za i sedam protiv, usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu te je on time odbijen.

Osim toga, Dom naroda se, u drugom krugu glasanja, izjašnjavao i o zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po skraćenom postupku, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Saglasnost za ratifikaciju sporazuma

Delegati nisu prihvatili da po skraćenom postupku razmatraju ovaj zakon, čime bi gorivo bilo jeftinije i do 40 feninga, te će on biti razmatran u redovnoj zakonodavnoj proceduri. Na sjednici jučer nije razmatran ni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH. Ovaj prijedlog skinut je s dnevnog reda.

Snižavanje ove stope predloženo je zbog kontinuiranog poskupljenja životnih namirnica. No, očito je da je vlast pokazala nebrigu za građane i odbila zakone kojima bi se ublažila poskupljenja.

Odbijene su i delegatske inicijative formiranja državnih ministarstava poljoprivede i evropskih integracija.

Delegati su dali jednoglasnu saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer nije prihvatio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je predložio Predstavnički dom, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji

Životi građani ih ne zanimaju

Delegati su, s osam glasova za i sedam protiv, usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu te je on time odbijen.

Osim toga, Dom naroda se, u drugom krugu glasanja, izjašnjavao i o zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po skraćenom postupku, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Delegati nisu prihvatili da po skraćenom postupku razmatraju ovaj zakon, čime bi gorivo bilo jeftinije i do 40 feninga, te će on biti razmatran u redovnoj zakonodavnoj proceduri.

Nakon sjednice se obratio i delegat Zlatko Miletić:

- Danas ste imali priliku da vidite da u ovoj zemlji ne postoji politička volja da se pomogne građanima BiH. Mi smo danas dali prijedlog da Komisija formalno razgovara o tom pitanju, da u Domu naroda raspravljamo o PDV i akcizama i tri "evropska zakona". To su skinuli sa dnevnog reda i to nije prošlo. Očigledno pokazuje da njih, i život njihovih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kako vole to reći, ne interesuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.