PROBLEMI

Iz neopranih kontejnera širi se smrad gradskim naseljima

Do kraja mjeseca počet će pranje svih posuda za odlaganje smeća na području KS, kaže Ramić

Preduzeće „Rad“ ima odgovarajuće vozilo. Avaz

Piše: A. Nalo

18.5.2022

Dolaskom ljepšeg vremena i visokih temperatura mnogim naseljima počeo se širiti nesnosan smrad iz kontejnera. Zbog toga u nekim dijelovima grada stanari ne mogu otvoriti prozore da prozrače prostorije.

Ovog problema itekako su svjesni nadležni u preduzeću „Rad“ i za „Avaz“ kažu da će do kraja mjeseca početi pranje svih posuda za odlaganje smeća na području Kantona Sarajevo.



Dezinfekciona sredstva

- Princip rada je takav da vozilo za pranje kontejnera izlazi na teren i prati pražnjenje posuda, koje potom preuzima te pere i vanjski i unutrašnji dio. To se radi pomoću dezinfekcionih sredstava i vode koja se zagrijava do 90 stepeni - kazao je Mirza Ramić, portparol ovog preduzeća.

Pojašnjava da se voda koja se koristi za pranje kontejnera ne ispušta nigdje, već se vrši njeno recikliranje.

Zagrijana voda

- Krupniji otpad se izdvaja u poseban spremnik. Također, prilikom pranja kontejnera peru se i niše gdje su smješteni. Za taj dio posla ima posebno crijevo koje koristi prethodno spomenutu zagrijanu vodu te se pod visokim pritiskom obavlja pranje - pojašnjava Ramić.

Pravilo jednom godišnje

Prema riječima Ramića, jednom godišnje se preporučuje pranje kontejnera, uz obavezno poštivanje propisa definiranih za odlaganje otpada.

- Naravno, to se može raditi i češće ukoliko se za to ukaže potreba - ističe Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.