REAKCIJE

Okerić za "Avaz": Čudi nas reakcija zastupnika Čelika, zašto je napustio sjednicu Kolegija

Na samom početku Sjednice kolegija Skupštine KS dao sam riječ zastupniku Čeliku da nam da uvodne napomene te da obrazloži svoj zahtjev, kaže Okerić

N. Ć.

Elvedin Okerić: Kolegij se na kraju i izjasnio i odbio ovaj zahtjev zastupnika Čelika

Foto: Avaz


Elvedin Okerić (NiP), predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, komentirao je za portal "Avaza" detalje sa današnje burne sjednice Kolegija.

Kako je ranije kazao zastupnik Mirza Čelik (DF), koji je napustio sjednicu Kolegija, bilo je vrijeđanja, oduzimanja riječi, nepoštivanja poslovnika... Međutim, Okerić tvrdi suprotno te otkriva informaciju da su izašli ususret Čeliku jer je tražio porolongiranje sjednice od sat vremena. 

Inače, Čelik traži vanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o smjeni Adnana Štete, ministra saobraćaja KS. 

Pomjereno vrijeme kolegija

- Sve što kažem mogu posvjedočiti članovi kolegija. Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo, održan je jutros na osnovu pristiglih zahtjeva, a između ostalog jedan zahtjev zastupnika Mirze Čelika. Također, važno je istaći da je kolegij bio zakazan za 11 sati, a onda na zahtjev zastupnika Mirze Čelika je pomjeren za 12 sati. To govori o razumijevanju svih članova Skupštine KS, i spremnosti da razmotre bilo kakav pristigli zahtjev pa i njegov. 

Na samom početku Sjednice kolegija Skupštine KS dao sam riječ zastupniku Čeliku da nam da uvodne napomene te da obrazloži svoj zahtjev. Njegovo obrazlaganje trajalo je od prilike 15ak minuta, nakon što je postavio desetine pitanja zbog čega je važno da ta hitna sjednica bude, na samu sjednicu kolegija smo pozvali i ministra Štetu koji će na licu mjesta moći odgovoriti na postavljena pitanja, da onemogućimo bilo kakve insinuacije. 

Ministar Šteta je naravno htio dati odgovore, ali onda je zastupnik Čelik i dalje insistirao da on obrazlaže - kazao je Okerić.

Neprofesionalno ponašanje

Zastupnik DF-a Mirza Čelik je bio upozoren, navodi Okerić.

 - Lijepo sam ga zamolio da dopusti ministu Šteti da odgovori na postavljena pitanja a ukoliko ne bude zadovoljan moći će postaviti pitanja. Uključuju se i drugi članovi kolegija u raspravu, zastupnik Čelik je insistirao na tome da govori dalje, i sa jednom zaista ružnom reakcijom je sve članove kolegija optužio da su oni već tu došli sa nalozima. 

Upozorio sam zastupnika Čelika da je to neprofesionalno ponašanje i da omogući ministru Šteti da odgovori na sva njegova postavljena pitanja, i ako ne bude zadovoljan može postaviti i dodatna. 

Imali smo neku vrstu rasprave sa povišenim tonom, otišao je optužujući članove Kolegija da ga je neko istjerao. To je sva istina, tako se kolegij na kraju i izjasnio i odbio ovaj zahtjev zastupnika Čelika jer nije imao nikakvog utemeljenja - pojasnio je Okerić.

Iskoristio situaciju

Okerić je istakao da su svi bili začuđeni izjavom zastupnika Čelika, i da je sve ispalo iscenirano da bi napravio dodatni problem.

- Očigledno se radi o jednom običnom politikantu, a još je važno istaći da sam ga pozvao da mi kaže ako ima bilo kakva saznanja o nezakonitim radnjama da prijavi nadležnim institucijama a da će ga Kolegij u potpunosti podržati. 

Mi smo u jednom momentu bili začuđeni njegovom reakcijom jer je postupio kao da nas je sve tu sazvao da bi napravio određeni problem, i da bi mediji imali o čemu pričati. Međutim, iz Skupštine KS su razmatrali te zahtjeve kao i druge, i donijeli smo odluku nakon toga kada je napustio sjednicu - dodao je Okerić.

NA VRH

Podijeli članak na