FESTIVAL KOMEDIJE

"Mostarska liska" se vratila u proljetni kalendar, šest predstava u konkurenciji

Umjesto zagrebačkog teatra Hadžihafizbegović, koji predsjedava stručnim žirijem, izvesti će monodramu „Sve je do nas“

S press-a: Festival počinje premijernom izvedbom komada "Eling"NPM-a. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

18.5.2022

Nakon dvije pandemijske godine tokom kojih je zadržan kontinuitet održavanja Festivala komedije „Mostarska liska“, ovaj jedan od najznačajnih pozorišnih festivala u BiH, ali i regiji, vraćen je u svoj tradicionalni proljetni kalendar održavanja.

 Rečeno je to na današnjoj pres-konferenciji u Narodnom pozorištu Mostar (NPM), najstarijoj teatarskoj ustanovi u Hercegovini, u čijoj  organizaciji u petak, 20.maja počinje 19.izdanje ovog Festivala.




Na poziv pristiglo 35 prijava

Ove godine se na Festival prijavilo 35 teatara sa svojim ostvarenjima, a selektorica 19.izdanja, Tina Laco, glumica i teatrologinja, odabrala je sedam predstava.

Međutim, u konkurenciji će se naći šest ostvarenja, budući da je zbog organizacijskih poteškoća, kako je to rečeno, otkazano učešće „Teatar&TD“ iz Zagreba sa predstavom „Dvostruki aksl“ autora i reditelja Dražena Šivaka.

Laco je istaknula da, kao selektorica, nije imala nimalo jednostavan zadatak, ali je izrazila azdovoljstvo da interes teatara  širom regije za ovaj Festival ne jenjava.



Takmičarski program

Ovogodišnje izdanje Festivala i ujedno takmičarski program otvorit će predstava domaćina,  „Eling“, autora Simona Benta, po motivima kratkih priča Ingvara Ambjorssena, a u režiji Alme Lapajne. Riječ je ujedno o premijernoj izvedbi ovog komada, toploj i životnoj komediji, a u kojoj humor izlazi iz situacija i likova koji dijele isti prostor i vrijeme.

U ovoj predstavi igraju Saša Oručević, Emir Sejfić, Emir Spahić i Ajla Hamzić.

U konkurenciji je i  obnovljena predstava Narodnog pozorišta Tuzla, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića, potom „Ženski razgovori +-1“, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar , koja je nastala po motivima djela Duška Radovića i u režiji Biljane Čakić. Ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će predstavu „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića, dok će Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac izvesti predstavu „Revizor“ N.V. Gogolja u režiji Jane Maričić. Također, u konkurenciji je predstava „Lutka“, Pozorišta mladih Sarajevo, Mire Gavrana u režiji Adisa Bakrača.  



brojni sadržaji u off-programu

Umjesto komada „Dvostruki aksl“ bit će izvedena monodrama Emira Hadžihafizbegovića „Sve je do nas“, ali izvan konkurencije. Hadžihafizbegović je, inače, predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija, a u kojem su glumac i reditelj, Velimir Pšeničnik Njirić i reditelj, Zoran Rakočević.

Festival će pored glavnog takmičarskog programa imati i brojne sadržaje u off-programu, a nakon svečane ceremonije dodjele nagrada, u čast nagrađenih Rambo Amadeus izvest će svoj performans „Veče glomazne poezije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.