KOALICIJA "POD LUPOM"

Dario Jovanović za "Avaz": Niko nema pravo blokirati demokratiju za tri miliona ljudi

Jovanović ističe da u slučajevima kršenja zakona svako ko u tome učestvuje treba biti spreman i da snosi posljedice

Dario Jovanović: Niko nema pravo blokirati demokratiju za tri miliona ljudi. AGENCIJE

Piše: A. Bajramović

18.5.2022

Iz Koalicije "Pod lupom" još jedanput ističu da se opći izbori u BiH ove godine moraju održati, te podržavaju odluku CIK BiH o raspisivanju izbora i upozoravaju da je zakonska obaveza Vijeća ministara BiH da do sutra do kraja dana donesu odluku o odobravanju sredstava za organizaciju izbora.

Nekažnjavanje i neodgovornost

- Niko nema pravo blokirati demokratiju za tri miliona ljudi, makar to bio ministar u vladi, politička stranka koja participira u vlasti ili čak i vlast, odnosno vlada. Izbori se, u skladu sa zakonom, moraju održati a ako se to nekome ne sviđa neka onda mijenja zakon. U skladu sa zakonom mora se obezbijediti i finansiranje izbora. Svaka daljnja rasprava nema puno smisla. Ono što u BiH imamo kao čest slučaj jeste jedna sveopšta kultura nekažnjavanja i neodgovornosti – dodao je za "Avaz" Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom".

Zakon je prekršen i kada je riječ o neusvajanju budžeta BiH, za što je rok bio 15 decembar prošle godine. Jovanović ističe da u slučajevima kršenja zakona svako ko u tome učestvuje treba biti spreman i da snosi posljedice.

Niko ne može biti iznad zakona

- Moramo početi razmišljati na totalno drugačiji način. Ovo sad što se dešava u BiH je da se politika izjednačava sa korupcijom i da svako iz svog ugla pokušava zarobiti sistem i uslovljavati određene odluke. Ovo što imamo u kontekstu izbora sve više liči na ucjene, a ne na pregovore ili dogovore. Trebamo se konačno početi ponašati na način da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad zakona bez obzira koliko misli da je velika faca, rekao je, te dodao:

Zakoni moraju da važe za sve nas, a oni koji ih krše, varaju, kradu na izborima, uslovljavaju, ne poštuju procedure, moraju snositi posljedice. Ako nema posljedica, nema ni odgovornosti i onda vlada nepovjerenje u društvu. Ne samo da građani ne vjeruju institucijama, što je odavno poznata priča, nego institucije i politički akteri ne vjeruju jedni drugima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.