PODRŠKA BH. PRAVOSUĐU

U Oslu potpisan sporazum o saradnji između Sudske administracije Norveške i VSTV-a BiH

Sporazum o saradnji potpisali su predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i direktor Sudske administracije Norveške Sven Marius Urke

Sven Marius Urke i Halil Lagumdžija. PRESS SLUŽBA VSTV BiH

A. O.

18.5.2022

Norveška, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine od njegovog osnivanja, nastavlja sa pružanjem podrške reformi pravosuđa kroz Projekat „Izgradnja pravosudnih kapaciteta“.

VSTV BiH će u naredne tri godine realizovati projekat u partnerstvu sa Sudskom administracijom Norveške te je Sporazum o saradnji ova dva pravosudna tijela potpisan tokom boravka delegacije VSTV-a BiH u Norveškoj.


Projekat izgradnje

Sporazum o saradnji potpisali su predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i direktor Sudske administracije Norveške Sven Marius Urke.

Projekat izgradnje pravosudnih kapaciteta primarno je usmjeren na izgradnju kapaciteta VSTV-a BiH kao regulatornog tijela bh. pravosuđa, čija je ključna nadležnost izgradnja nezavisnog i odgovornog pravosuđa.


Uslov za nezavisno djelovanje

Uslov za nezavisno djelovanje pravosuđa predstavlja adekvatno finansiranje rada pravosuđa, zbog čega će fokus budućih aktivnosti Projekta biti na jačanju uloge VSTV-a BiH u pripremi budžeta sudova, planiranja kapitalnih ulaganja i definisanju stvarnih potreba za ljudskim resursima u sudovima.

Također, projektnim aktivnostima bit će obuhvaćena pitanja vezana za proces imenovanja i napredovanja sudija i tužilaca na temelju principa rada uspostavljenih u okviru Evropske mreže pravosudnih vijeća (ENCJ), kao i pitanja vezana za unapređenje rada krivičnih odjeljenja pilot sudova Projekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.