U SARAJEVU

Održana peta sjednica Vijeća za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine

BiH pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog NATO Strateškog koncepta koji će biti usvojen na Madridskom samitu u junu 2022. godine

Sa današnje sjednice. MVP BiH

A. O.

19.5.2022

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dana 19. maja 2022. godine, održana je peta sjednica Vijeća za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je razmatranje i usvajanje nacrta Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijala se po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021, odnosno sve institucije uključene u rad Vijeća ažurirale su i dostavile svoje prijedloge aktivnosti za tekuću godinu, u predviđenom roku. Jednoglasno je usvojeno da se na Programu reformi 2022. godinu izvrše dodatne tehničke izmjene kako bi se, sukladno zakonskoj proceduri, uputio u daljnju, redovnu proceduru koja podrazumijeva dobivanje mišljenja nadležnih institucija BiH, proces eKonsultacija, te dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Vijeća za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, Josip Brkić, naglasio je tokom sjednice da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo s NATO-om. Kao zemlja partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog NATO Strateškog koncepta koji će biti usvojen na Madridskom samitu u junu 2022. godine. Predsjedavajući Brkić napomenuo je da je dinamika suradnje s NATO Savezom vidljivija, te da je zainteresiranost NATO-a za sve što se događa u Bosni i Hercegovini na visokoj razini. Nazočne je informirao i o posjeti zamjenika pomoćnika generalnog tajnika NATO-a (DAGS PASP) Havijera Kolomine (Javiera Colomine), koji je boravio u Sarajevu 17. i 18. maju 2022. godine i tom prilikom se susreo i razgovarao s najvišim zvaničnicima na temu odnosa i dalje saradnje NATO-a i Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.