NA ISTOM MJESTU

Novi slučajevi trovanja učenika u hotelu na Jahorini, zatražena vanredna inspekcija

Kod osnovca iz Prijedora koji su nedavno također boravili na Jahorini, a koja su imala stomačne tegobe, utvrđeno je prisustvo rota virusa

Prije dvije sedmice više od 70 djecedobilo stomačne tegobe. Arhiv

Piše: A. Č.

20.5.2022

Učenici Osnovne škole "Branko Radičević" Banja Luka njih 12 od 103, koji se u okviru škole u prirodi nalaze na Jahorini i smješteni su u hotelu "Nebojša", imalo je stomačne tegobe i temperaturu.  

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske informirano je o ovom slučaju te je navedeno da je 12 učenika je izolovano, medicinski zbrinuto i nalaze se pod stalnim nadzorom pedijatra. Zbog toga je Osnovnoj školi „Branko Radičević" Banja Luka naloženo da se odmah prekine izvođenje škole u prirodi, te da se učenici vrate u Banju Luku.


Prisustvo rota virusa

S obzirom da je nedavno iste simptome imao određen broj učenika Osnovne škole „Petar Kočić" iz Prijedora, Ministarstvo je danas naložilo svim osnovnim školama koje su u okviru organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Jahorini u narednom periodu dogovorile smještaj u hotelu „Nebojša", da obustave dalju realizaciju radi brige za zdravlje i bezbjednost učenika.

- Ministarstvo je danas zatražilo da inspekcija u hotelu „Nebojša" obavi ponovo vanredni inspekcijski nadzor i pregleda uzorke hrane i radnih površina, te izvrši vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu - navedeno je iz Ministarstva.

Podsjećamo, kod osnovca iz Prijedora koji su nedavno također boravili na Jahorini, a koja su imala stomačne tegobe, utvrđeno je prisustvo rota virusa.

Riječ je o uzorku stolice koju su roditelji predali na analizu.

– U uzorku stolice dokazan je antigen rota virusa, a antigen adeno virusa nije dokazan, stoji u rezultatima nalaza.


Groznica i dehidratacija

Nisu pronađene bakterije salmonele, niti bakterije koje izazivaju crijevnu bolest šigeliozu i kampilobakteriozu.

Više od 70 djece iz dvije prijedorske osnovne škole dobilo je stomačne tegobe tokom izleta na Jahorini, a njih 20 je završilo na infuziji. Rezultati uzoraka hrane i radne površine uzetih u hotelu Nebojša gdje su đaci boravili, pokazali su da je sve u redu.

Rota virus izaziva dijareju, uglavnom kod dojenčadi i male djece. Često je praćen povraćanjem, groznicom i dehidratacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.