REZIDENCIJA DELEGACIJE EU

Čović i Izetbegović stigli na sastanak sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom

Primarna je provedba Mostarskog sporazuma koji je prije dvije godine sa SDA potpisan u Mostaru

Čović stigao u Sarajevo. Avaz

Piše: A. Č.

21.5.2022

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović stigao je u rezidenciji ambasadora Evropske unije u BiH Johana Satlera (Johann Sattler) u Sarajevu gdje će se sastati sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel).

Čović je jučer nakon sjednice Predsjedništva rekao rekao da najveće zasluge što je Mišel posjetio BiH pripadaju hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Najavio je da će s Mišelom razgovarat o aktualnim temama u BiH. Primarna je provedba Mostarskog sporazuma koji je prije dvije godine sa SDA potpisan u Mostaru.

Nešto ranije u rezidenciju je stigao i lider SDA Bakir Izetbegović.

Oni su pozvani na doručak sa Mišelom, a domaćin sastanka je šef delegacije EU Johan Satler.

Šarl Mišel (Charles Michel) jučer je u zgradi Predsjedništva BiH održao sastanak sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka Šarl Mišel je poručio da mu je važno da je u posjeti BiH kako bi iznova potvrdio opredjeljenje EU putu BiH. 

- I dozvolite da ponovim ono što zaista jesam rekao na Bledu prije koji mjesec, ja sam istinski uvjeren da zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba zapadni Balkan. Vrijeme je za jedan novi zamah u smislu EU integracija - rekao je na početku svog obraćanja Mišel. 

U toku svog obraćanja, Mišel je najavio sastanak EU lidera sa svim zemljama zapadnog Balkana.

- Istu tu poruku sam upravo podijelio i sa članovima Predsjedništva BiH. Moram reći da u junu imamo predstojeći sastanak lidera 27 zemalja članica sa liderima svih zemalja zapadnog Balkan. Želja nam je da produbimo saradnju, da ojačamo naš dijalog, i ja sam u svjetlu i tog predstojećeg sastanka danas u BiH. Želio sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da razumijem vaše prioritete, da čujem na koji način mi kao EU vam možemo pružiti podršku - istakao je Mišel. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.