SASTANAK KOD MIŠELA

U Briselu danas sastanak lidera iz BiH, hoće li doći Čović

Najmanje 14, od 16 pozvanih lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine, trebali bi se okupiti kod Mišela

Mišel: Nedavno boravio u BiH. Avaz

A. Č.

12.6.2022

Lideri parlamentarnih stranaka iz BiH danas će se okupiti u Briselu na poziv predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel). Najmanje 14, od 16 pozvanih lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine, trebali bi se okupiti kod Mišela.

Mišel je voljan lobirati da se 14 prioriteta podijeli na nekoliko oblasti i da se, kako proces napreduje, BiH sve više uključuje u evropske institucije.

Ako napretka ne bude, ako se bh. partijski lideri ponovo vrate svojim "igricama", predviđene su i sankcije. U konačnici, moguće je i da se aktivira "crna lista" EU. Hoće li stavljanje na spisak nepoželjnih u Uniji spriječiti neka od država članica bloka 27 država - Hrvatska ili Mađarska u prvom redu, vidjet ćemo.

Ukoliko se ne postigne dogovor o aktivnostima prije izbora, spreman je i "plan B".

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.

- Predstavnici stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom evropskom putu - kazao je Izetbegović.

Poruka Milorada Dodika

Milorad Dodik je uoči puta imao poruku za Brisel.

- Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz RS i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne - rekao je Dodik.

On je naveo da će putovati u Brisel ali da ne zna šta je ideja organizatora kada je riječ o susretu.

- Oni ne žele da nas puste da sami pokušamo nešto da dogovorimo. Na kraju krajeva, ovdje je situacija stabilna i mirna.


Rezerva prema sastanku

Lider HDZ-a BiH Dragana Čović izrazio je rezervu prema sastanku, kazavši da se u jednoj varijanti usmeno reklo da će biti pozvani predsjednici svih stranaka koje čine Parlamentarnu skupštinu BiH.

- Uz to se dodalo da je ideja da se pozovu tri člana Predsjedništva BiH. Vrlo jasno sam kazao da neću sjediti u istoj dvorani u kojoj sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva. Izborna je kampanja i ne pada mi na pamet da uđem u takvu utakmicu, a još manje da na bilo koji dokument stavim zajedno potpis s dva bošnjačka člana Predsjedništva, rekao je Čović.

Naglasio je da ima dva problema. 

- Može biti problem dokumenta koji neko dogovara da ga ne znate, istina, mi ga tamo možemo raspravljati. Međutim, ovisi ko će biti pozvan. U jednoj varijanti usmeno je kazao da će biti predsjednici svih stranaka koje čine Parlamentarnu skupštinu BiH. A na moje izričito pitanje jesu li to svi predsjednici stranaka dobio sam natpolovičan odgovor da je to osnovna ideja. A, uz to se dodalo da se pozovu tri člana Predsjedništva BiH. Vrlo jasno sam kazao da ja neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva. Izborna je kampanja i ne pada mi na pamet da uđem u jednu takvu utakmicu, a još manje da na bilo koji dokument stavim potpis zajedno sa ta dva bošnjačka člana Predsjedništva. Znači, vrlo jasan odgovor i svima na znanje - naglasio je Čović.


Neodgodive lične obaveze

Iako je pozvan na sastanak lidera parlamentarnih stranaka na državnom nivou BiH, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, uz punu zahvalnost i uvažavanje inicijative, neće otputovati u Brisel.

- Prvo, Radončić ima neodgodive lične obaveze, a drugo, u SBB-u smatraju da opozicija nema potrebe potpisivati bilo kakve dokumente o smirivanju stanja u Bosni i Hercegovini, jer su takvu situaciju izazvale i dalje izazivaju vladajuće stranke i njihovi politički sateliti, a ne SBB ili opozicija, navedeno je iz SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.