VIŠEGODIŠNJI ADVOKAT

Ognjen Tadić među kandidatima za sudiju Ustavnog suda BiH

On je magistar prava, bivši predsjedavajući Doma naroda BiH, bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS, nekadašnji savjetnik predsjednika RS Nikole Poplašena i Dragana Čavića, bivši kandidat za predsjednika RS

Tadić: Delegat u Vijeću naroda RS. Arhiv

E. Ć. / Srpska info

25.5.2022

Narodna skupština RS u narednom periodu imenovat će troje sudija, dvoje u Ustavni sud RS i jednog u Ustavni sud BiH, a u javnosti se već špekuliše o nekim imenima.

Komisija za izbor i imenovanje NSRS je 27. aprila raspisala konkurs za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz RS. Radi se o sudiji koji bi trebao zamijeniti sudiju Miodraga Simovića. 



Tegeltija se ne misli prijaviti za sudiju

Špekuliše se da su potencijalni kandidati Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i savjetnik Milorada Dodika, i Ognjen Tadić, delegat u Vijeću naroda RS, navodi Srpska info, te dodaje kako je Tegeltija za taj portal rekao da se ne misli prijaviti za sudiju.

Što se Tadića tiče, on je višegodišnji advokat, magistar prava, bivši predsjedavajući Doma naroda BiH, bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS, nekadašnji savjetnik predsjednika RS Nikole Poplašena i Dragana Čavića, bivši kandidat za predsjednika RS.

VSTV BiH je 19. maja zatvorio drugi konkurs za izbor sudije Ustavnog suda RS, a procedura još nije okončana. Krajem prošle i početkom ove godine bio je prvi konkurs za izbor još jednog sudije Ustavnog suda RS, a saznaje se da je rang lista dostavljena predsjednici RS, Željki Cvijanović. Procedura je takva da ona sa dostavljene liste predlaže kandidata na imenovanje Narodnoj skupštini RS.

Najizvjesniji kandidat za Ustavni sud RS

Najpoznatije i najizvjesnije ime novog sudije je Ivanka Marković, bivše poslanice SDS-a u Narodnoj skupštini RS, koja je partiji već vratila mandat da bi konkurisala za funkciju u pravosuđu. On se prijavila i za drugi konkurs za Ustavni sud RS, jer se bira dvoje sudija hrvatske nacionalnosti, kao što je i ona. U oba konkursa su navedeni poprilično labavi takozvani posebni uslovi, navodi Srpska info.

Prilikom ocjene tog uslova uzima se u obzir "stručno znanje i rezultati, dokazana stručna sposobnost zasnovana na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući učestvovanje u organizovanim oblicima usavršavanja, sposobnost da nepristrasno, savjesno, revnosno, odlučno i odgovorno obavlja zadatke koji se odnose na funkciju za koju se kandidat prijavljuje, sposobnost dokazana kroz objavljene naučne radove kroz aktivnost u stručnim udruženjima, te komunikativnost".

U konkursu za sudiju Ustavnog suda RS, koji je raspisao VSTV BiH, situacija je slična: godine radnog iskustva koje kandidat ima u radu kao sudija, tužilac, advokat ili drugo relevantno pravno iskustvo nakon položenog pravosudnog ispita; akademsko iskustvo i dostignuća kandidata; ostale informacije koje Vijeće smatra relevantnim za podobnost kandidata da radi kao sudija datog ustavnog suda.

Također, kaže se da Vijeće može predložiti da profesori i docenti pravnih fakulteta u BiH iz predmeta navedenih u članu 24. stav 3. Zakona budu imenovani za sudiju Ustavnog suda bez položenog pravosudnog ispita, pod uslovom da imaju 10 godina iskustva u radu kao profesori ili docenti, piše Srpska info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.