NEZADOVOLJSTVO

Premijer Forto i ministrica Nikolić izašli pred studente: Tražimo konkretne zahtjeve, usvojit ćemo najbolju varijantu zakona

Potrebno je da kažete sa čime se tačno ne slažete u ovom Zakonu, a Zakon nećemo povući, kazao je Forto.

N. Ć.

26.5.2022

Protest studenata u Velikom parku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Danas je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u Velikom parku u sklopu organizacije Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) odžan protest studenata protiv nacrta Zakona o visokom obrazovanju.

Veliki broj studenata okupio se i iskazao svoje nezadovoljstvo, a jednoglasno i odlično pozvali su ministricu za visoko obrazovanje, nauku i mlade Aleksandru Nikolić na ostavku, ukoliko ne povuku Nacrt Zakona. Studenti misle da se u ovakvim sitiacijama puni budžet Kantona Sarajevo, što nije fer prema njima.

Podsjetimo, Skupština KS je na sjednici održanoj 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će biti održane ravne rasprave.

Na poziv studenata, premijer Vlade KS Edin Forto i ministrica Nikolić nakon sjednice Skupštine KS izašli su pred studente.

Premijer Forto kazao je da podržava sva prava studenata, ali da oni moraju izaći sa konkretnim zahtjevima.

- Ne mogu reći da mi je krivo što ste se okupili u ovolikom broju, to pokazuje vašu nazainteresovanost. Moram naglasiti da vi trebate izaći sa konkretnim zahtjevima. Potrebno je da kažete sa čime se tačno ne slažete u ovom Zakonu, a Zakon nećemo povući - poručio je Forto.

Nakon premijera Forte, studentima se obratila i ministrica Nikolić koja je najavila da će biti organizovane javne rasprave na kojima će se sa studentima diskutovati o spornom Zakonu o visokom obrazovanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.