ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik nakon sastanka sa Tras: Rekao sam joj da su nas bombardovali i da rade protiv Srba

Jasno sam rekao gospođi, nećete srušiti našu volju da budemo svoji na svome da imamo pravo koja smo dobili Dejtonom, dodao je Dodik

Piše: N. Aj.

26.5.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se medijima nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa šeficom britanske diplomatije Elizabet Tras (Elizabeth Truss).

Dodik je sa sastanka izašao ljut, a medijima je rekao da se od BiH traži da pomogne Ukrajini da se odbrani od Rusije. Kazao je da je razgovor između njega i Tras bio potpuno hladan. Također je istakao da se sluša samo stav Šefika Džaferovića, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, te da je on moram izreći svoje stavove.


Kolateralna šteta

- Ukrajina je kolateralna šteta ovog rata. Ovi koji su pravili razne genocide po svijetu sada su spremni da do zadnjeg Ukrajinca da vode rat i sad traže od BiH, iako nema odluke Predsjedništva, pa se traži da dostavimo neko oružje Ukrajini. To se neće desiti.


Dodik nakon sastanka sa šeficom britanske diplomatije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Mislim da je su ovo podmukla nastojanja da se uvuku na njihovu stranu i da se samo kroz njihovu vizuru posmatra taj sukob- Mislim da je ovo jedno podmuklo nastojanje da se svi uvuku u njihovu stranu i da samo njihovi izvori posmatraju sukob u samoj pojavi, a oni su ti koji nisu htjeli da pričaju s Rusijom - rekao je Dodik i dodao:

- Meni je žao sve i jednog čovjeka u Ukrajini koji je stradao od bilo koje strane, ali je nemoguće očekivati od onih koji kuhaju i prave smutnju svijetu da mogu da donesu bilo šta dobro.

Britanija bacala osiromašeniji uranij ovdje

Dodik je potom otkrio detalj sa sastanka sa Elizabet Tras, kojoj je, kako je rekao, poručio da ih doživljava kao one koji rade protiv RS.

- Jasno sam rekao gospođi, nećete srušiti našu volju da budemo svoji na svome da imamo pravo koja smo dobili Dejtonom. Vi ovdje pokušavate da nametnete, neće vaša snaga biti dovoljna da srušite našu volju - istakao je Dodik i nastavio:

- Neću sam sebe da uzdižem, i meni je ovo neugodna situacija, ali nisam želio da ona ode sa predstavom da je ovdje onako kako muslimani kažu. Moram da zastupam stavove RS.

Ovako mora da zna da su nas bombardovali 1995. mimo odluke Vijeća sigurnosti UN i da je Britanija vodila tu harangu i da su bacali osiromašeni uranij ovdje - izjavio je Dodik.

Kritika opozicije iz RS

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da opozicije iz RS kritikuju njega, ali nijednom izjavom nisu kritikovali Šefika Džaferovića, Željka Komšića ili Biseru Turković, te ostale.

- Opzicija je tu da kritikuje vlast. Oni ne znaju šta je ovo. Narod će to da najbolje vidi. Njihovo podaništvo, Sarajevo, na način koji vode narod će najbolje da prepozna. Radi se o onima koji bi bili spremni sve da prepuste. Nećete srušiti našu volju da budemo svoji na svome, da imamo prava koja smo dobili od Dejtona, ne vaša snaga koju vi ovdje pokušavate da nam nametnete neće biti dovoljna da srušite našu volju – rekao je.

Dodik kaže da je odbacio uplitanje Velike Britanije u unutrašnja pitanja BiH i da zna da su ih i oni bombardovali kao dio NATO snaga. Istakao je da da oni žele samo jednostrana rješenja u BiH i da to neće moći da se ostvari.

Komšić i Džaferović poltroni

Kazao je kako je Tras mogla da primjeti potpuno podijeljeno Predsjedništvo BiH. Dodik je iznio svoje stavove o tome da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

- Gospođa je, naravno, govorila da oni smatraju da postoji visoki predstavnik i da se on zove ovaj kako se zove, ovaj građanin Šmit (Christian Schmidt, op.a.). Odbacio sam bilo kakvo njihovo miješanje - rekao je Dodik između ostalog.

Dodao je da misli da Tras pokušava da svoje i stavove svoje političke strukture nameće.

- Da je nervozna ako neko kaže stavove koji njoj ne odgovaraju - kazao je Dodik dodavši da BiH ne može biti vođena od drugih posebno ne Britanaca.

U jednom momentu tokom davanje izjave Džaferovića i Komšića je nazvao poltronima i podanicima.

Bez komentara na susret Šmita i Stanivukovića

Nije htio da komentira susret Šmita s gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem kazavši da je "jasno da ne postoji visoki predstavnik".

- Ja ne odgovaram za politiku bilo koga osim svoje - rekao je Dodik.

Kazao je i da Velika Britanija predvodi antirusku strukturu.

- Ukrajina je samo kolateralna šteta. Meni je žao svakog čovjeka u Ukrajini koji je stradao s bilo koje strane - rekao je Dodik.

Komšić i Džaferović nisu davali izjave za medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.