SJEDNICA CIK-A U TOKU

Arnautović naišao na otpor: Nije dozvoljena ovjera stranke zločinca Šešelja za učešće na izborima, glasat će se opet

Kakva je razlika u nazivu nekog studentskog doma od naziva u stranci, pitao je Arnautović

CIK: Četiri glasa protiv promjene imena. Screenshot

Piše: A. Kukić

27.5.2022

CIK je na današnjoj sjednici izvijestio o izvršenim provjerama prijava za učešće na Općim izborima 2022. godine. Prilikom ovjere političkih stranaka za učešće na izborima predsjednik CIK-a Suad Arnautović je predložio da se odvojeno glasa o nazivu Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj, te da se učešće odobri nakon promjene imena, jer u sebi nosi ime presuđenog ratnog zločinca. Ovaj prijedlog nije naišao na podršku ostalih članova, te su četiri člana CIK-a glasala protiv prijedloga, dok su dva bila za, što znači da će se o ovom pitanju ponovo diskutovati na narednoj sjednici koja će se održati danas.

- Ja sam protiv da Srpsku radikalnu stranku ovjerimo pod ovim imenom. Potrebno je da korigira naziv u svom imenu, tako što će u izborne svrhe ovaj dio naziva stranke dr. Vojislav Šešelj izostaviti ili staviti nešto drugo što se neće podudarati s nazivom neke druge stranke ako ima u nazivu ovo 'radikalna stranka' - rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.


Krivični zakon

Arnautović je podsjetio da je 23. jula prošle godine došlo do izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zapriječena krivična kazna onome ko odobri, negira, umanji ili pokuša negirati zločin genocida.

- Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj je stranka koja u svom nazivu sadrži ime Vojislava Šešelja, presuđenog ratnog zločina - kazao je Arnautović i podcrtao da on ne može podržati da se ova stranka pod ovim nazivom ovjeri, te da do ponedjeljka ima rok da uskladi naziv.

Vanja Bjelica - Prutina se usprotivila prijedlogu Arnautovića, za koji je rekla da je trebao biti tematiziran na kolegiju koji je nedavno održan.

Članovi CIK-a su dalje naveli kako je stranka pod tim nazivom registrovana, te da ne vide razlog da se onemogući prijava pod ovim nazivom.

- Kakva je razlika u nazivu nekog studentskog doma od naziva u stranci - pitao je Arnautović nakon diskusije s kolegama.


Tačka prijepora

Ahmed Šantić je rekao da je registracija spomenute stranke uvijek bila tačka prijepora, te da on, kao i prethodni predsjednici CIK-a, nikad nisu dali glas za ovjeru pod ovim nazivom. Šantić je također podsjetio na nove odredbe Krivičnog zakona koje su sada na snazi i koje treba poštovati.

- Ja zakon neću kršiti uime ove institucije, ako ga neko drugi krši jer je stranka registrovana pod ovim nazivom - rekao je Šantić i podcrtao da jedno nezakonito ponašanje dovodi do drugogo nezakonitog zakona.

Nakon rasprave, Vanja Bjelica - Prutina je zatražila pauzu u trajanju od 10 minuta. Nakon pauze se pristupilo glasanju, kada je riječ o prijedlogu promjene naziva SRS dr. Vojislav Šešelj, o njemu će se glasati i na sljedećoj sjednici, kako je najavio predsjednik Arnautović. Ovom prijedlogu su se usprotivila četiri člana CIK-a, dok su Arnautović i Šantić bili za to da se dozvoli učešće nakon što se ime zločinca Vojislava Šešelja ukloni iz naziva, a u skladu sa novim odredbama Krivičnog zakona.

S druge strane 58 političkih stranaka je jednoglasno ovjereno za učešće na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.