KOMENTAR

Zloupotreba studenata u političke svrhe se nastavlja

Predložen je nacrt novog zakona, a umjesto javne rasprave Faruk Dević i ostatak družine iz Studentskog parlamenta probleme rješava na ulici, a na protestima se pojavljuje i Haris Zahiragić

Haris Zahiragić. FACEBOOK

Piše: S. Spahić

27.5.2022

Zakon o visokom obrazovanju je vječita sramota sarajevskih kantonalnih vlasti kroz prošlost. Vlade koje su u prošlosti pokretale ovo pitanje nisu bile u stanju da napišu adekvatan zakon koji će da potraje duže od jednog mandata, a svaki put su se donosili zakoni uz izgovore "predloženi zakon nije idealan, ali potrebno je mijenjati postojeći". Bez ikakve detaljnije analize su pravljeni zakoni, a niti jednim zakonom se nije radilo na poboljšavanju kvaliteta obrazovanja. 

Aktuelni zakon o visokom obrazovanju je usvojen 2017. godine, a taj nakaradni i prenormirani zakon je imao za cilj ukidanje autonomije Univerziteta u Sarajevu. Haris Zahiragić, aktuelni zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, se uspješnom realizacijom ovog zakona, kao tadašnji predstavnik studenata, lansirao u sami politički vrh SDA. 

Loši studenti

Uloga Harisa Zahiragića u tom zakonu je bila da se "kupe" studenti za ovaj zakon, a to se radilo kroz njegove incijative koje su pomagale lošim studentima, time što se što se priča sa suštinskih pitanja prebacivala na nove ispitne rokove i veći broj prenesenih predmeta. Umjesto da se pričalo o poboljšanju kvaliteta obrazovanja većina neupućenih i vječitih studenata je bila zadovoljna ovim, a čega je Haris Zahiragić bio itekako svjestan.

"Rezanje" autonomije Univerziteta je bilo veoma važno zbog zdravstvene grupacije fakulteta, ali i zbog fakulteta čija rukovodstva nisu bila podobna. U ubjeđenju da se vlast u kantonu neće izgubiti, prebacivanjem fakulteta na trezor ovaj zakon je bio idealna osnova za kontrolisanje svih procesa, a na šta je tada upozoravala brojna akademska zajednica. 

Zahvaljujući Harisu Zahiragiću i njegovim jeftinim trikovima se tada stvorio ambijent studenata i rukovodstva Univerziteta protiv profesora, iako se osjetio otpor studenata na Fakultetu političkih nauka i Filozofskom fakultetu, kada se kroz javne rasprave iskazivalo mišljenje o ovom zakonu.


Haris Zahiragić na studentskim protestima. SCREENSHOT

Političke poruke

Pet godina kasnije je predložen nacrt novog zakona, a umjesto javne rasprave Faruk Dević i ostatak družine iz Studentskog parlamenta probleme rješava na ulici, a na protestima se pojavljuje i Haris Zahiragić. Princip je isti, ali uloga drugačija. Sada se studenti trebaju okrenuti protiv zakona, a kao razlozi za proteste na Facebook stranici SPUS-a se mogu vidjeti ponovo ispitni rokovi, odnosno smanjenje njihovog broja, a kvalitet samog obrazovanja se ne pominje.

Prilikom obraćanja predsjednika SPUS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Faruka Devića on nije naveo niti jedan član zakona koji je prema njemu sporan, nego je govorio o izjavi ministrice, o "stepenu nepoštovanja prema studentima kojeg nije bilo ni u komunističkim režimima" i o tome kako smanjenje broja studenata nije određeno demografskim karakteristikama, nego lošim zakonima, čime se prešlo u polje jasnih političkih poruka, a Devićev portparol Zahiragić je poslije u raspravi te izjave pravdao i pojašnjavao, pa se postavlja pitanje ko je od njih dvojice uopšte pisao te riječi.

Cilj Harisa Zahiragića je nakon prošlogodišnjeg povlačenja prijedloga zakona, koji je rezultirao podnošenjem ostavke ministrice, da se ponovo desi isti scenario.

Da li će ovaj put namjere Harisa Zahiragića proći, kao što je to bio slučaj prije pet godina i da li će to donijeti političke poene ovaj put ostaje da se vidi prilikom formiranja lista za izbore i nakon oktobarskih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.