POVODOM 30. GODIŠNJICE

Sarajevo: Otkrivena spomen-ploča braniteljima HVO-a

HVO Sarajevo formiran je 29. maja 1992. godine

H. J. I.

30.5.2022

U Sarajevu otkrivena spomen-ploča braniteljima HVO-a. Fena

Povodom obilježavanja 30. godišnjice HVO-a Sarajevo, predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a, danas su u Sarajevu otkrili Spomen- ploču HVO Sarajevo, koju je podigao Grad Sarajevo.

HVO Sarajevo formiran je 29. maja 1992. godine. U sastavu jedinice bilo je preko 5.000 branitelja.

- Izražavam svoje zadovoljstvo da smo povodom 30. jubilarne obljetnice osnivanja HVO Sarajevo otkrili Spomen-ploču HVO Sarajevo, koju je podigao Grad Sarajevo i kojemu sam iznimno zahvalan. Istaknuo bih da da sam ponosan na sarajevski HVO jer je imao veoma značajnu ulogu i aktivno sudjelovao u odbrani Sarajeva i naše domovine, i što je u svom sastavu imao pripadnike različitih etničkih i vjerskih struktura - kazao je prof.dr. Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a.

Grad Sarajevo će preuzeti brigu o spomeniku

Iz udruge su također istakli kako je oznaka HVO-a Sarajevo, izraz punog poštovanja tradicije i višestoljetne suverenosti BiH.

- Grad čini napore da obilježi mjesta i događaje značajne za grad Sarajevo, posebno za našu bližu historiju. Ovdje smo učinili napor da podignemo spomenik poslije dugo vremena značajnoj brigadi HVO-a Sarajevo iz koje je živote dalo 102 pripadnika te za ostale koji su živi, koji su dali svoj doprinos odbrani grada Sarajeva - kazao je Tarik Zečić, iz delegacija grada Sarajeva.

Istakao je kako će grad Sarajevo preuzeti obavezu brige o spomeniku i održavanja, kako bi se on sačuvao za buduće generacije.

- Srećom u Sarajevu je ipak formirana brigada HVO koja je bila izraz sarajevskog duha, ona nije bila samo brigada Hrvata Sarajeva nego svih onih koji su, bez obzira na svoju etničku pripadnost, odlučili stati u odbranu Sarajeva i BiH. Brigada HVO-a je uzor, kako je mogla da se odvija borba za BiH sa rezultatima koji danas ne bi doveli zemlju u nove krize i nove sukobe - kazao je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.


HVO ima historijsko mjesto u Sarajevu

On je naglasio da brigada HVO-a ima svoje historijsko mjesto u gradu Sarajevu i u BiH, kao simbol onoga što bi trebalo da unese mir i sigurnost u zemlji.

- Pojedine vojne i paravojne strukture iz prethodnog rata sebe predstavljaju kao branioce BiH, a pri tome su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i za urušavanje i destrukciju ove države i sve do tada, teško je naći zajedničku tačku koja bi bila osovina na kojoj se gradi zajednički život u BiH, a podjednako i perspektiva za svakog čovjeka - zaključio je Kulenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.