ZASTUPNICA SBB-A

Prašović-Gadžo povodom Dana bijelih traka: Bitno je ne dozvoliti da se zaboravi

Bitno je danas biti uz građane Prijedora i u srcu nositi sjećanje na 102 pogubljene djece kao i na sve brutalno ubijene građane nesrpske nacionalnosti, istakla je Prašović-Gadžo

H. J. I.

31.5.2022

Sanela Prašović-Gadžo. Instagram

Zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na Instagramu povodom obilježavanja Dana bijelih traka. 

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

- Dan bijelih traka. S trakom na ruci danas prisustvujem sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdali naredbu da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke. Prethodno su otvoreni logori Keraterm, Omarska i Trnopolje, gdje su ljudi masovno bili odvođeni, a potom mnogi i ubijeni u masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja 1992. zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja 1992.

Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.


Nevladine organizacije, udruženja logoraša i roditelja ubijene prijedorske djece već godinama traže da se u Prijedoru postavi dostojno spomen-obilježje za 102 ubijene prijedorske djece, ali gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

Danas su u Prijedoru zabranili mirnu šetnju u znak sjećanja na početak stradanja nesrpskog stanovništva u ovom gradu.

Bitno je danas biti uz građane Prijedora i u srcu nositi sjećanje na 102 pogubljene djece kao i na sve brutalno ubijene građane nesrpske nacionalnosti.

Bitno je ne dozvoliti da se zaboravi - napisala je Prašović-Gadžo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.