SAOPĆENJE SBB-A

Ne može Novalićeva Vlada kao sa švedskog stola birati kome će pomoći, a kome neće!

Dobro je da su pročitali inicijativu SBB-a, ali nije dobro što nisu ekonomski paket pomoći pripremili za sve kojima je pomoć potrebna na osnovu rebalansa budžeta, navode iz SBB-a

Prašović-Gadžo: Taj novac nije Novalićevo vlasništvo. Avaz

Press centar SBB-a

22.9.2022

Nakon inicijative Kluba Saveza za bolju budućnost BiH u Parlamentu FBiH u kojoj se traži hitni rebalans budžeta prema kojem bi se milijarda KM raspodijelila građanima i pomoglo privredi Vlada Federacije danas je donijela odluku o podjeli po 100 KM nezaposlenim osobama u Federaciji BiH.

Na ovu odluku reagirala je šefica Kluba Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo.

- Iz Saveza za bolju budućnost BiH imamo poruku za Novalića da ispoštuje inicijativu Kluba SBB-a za hitni rebalans budžeta i na zakonit način u visini milijarde KM pomogne svima kojima je to potrebno.


Inicijativa za hitni rebalans budžeta

Podsjećamo da je prije devet dana Klub SBB-a u Zastupničkom domu uputio inicijativu Vladi FBiH za hitni rebalans budžeta.

U inicijativi smo naveli da je potrebno rebalansom utvrditi:

- pomoć za penzionere, po 100 KM mjesečno do kraja godine

- uskladiti zajamčene i druge penzije

- pomoć za nezaposlene, po 200 KM mjesečno do kraja godine

- subvencije za gorivo do kraja godine, 100 miliona KM, kako bi se smanjila cijena prema krajnjim potrošačima.

Novalić i Vlada FBiH danas iz naše inicijative uzimaju, kao sa švedskog stola, jedan dio koji nedostatno, manipulativno i jednokratno daju - po 100 KM za nezaposlene.

Dobro je da su pročitali inicijativu SBB-a, ali nije dobro što nisu ekonomski paket pomoći pripremili za sve kojima je pomoć potrebna na osnovu rebalansa budžeta!


Poruka za Novalića

Umjesto da 200 KM ide za svakog nezaposlenog ponaosob tri mjeseca do Nove godine, Novalić ide s jednokratnih 100 KM.

To niti je dovoljno niti je uredu. A posebno je nedopustivo ignoriranje drugih konkretnih mjera za pomoć stanovništvu i privredi koje je Klub SBB-a predložio!

Za Novalića stoga imamo poruku:

Novac u budžetu su uplatili građani i firme. Taj novac nije Novalićevo vlasništvo pa da uzima dio po dio i dijeli kako mu padne na pamet. Ponovno ga pozivamo da uradi hitni rebalans budžeta i milijardu KM, koja nije bila planirana, a stigla je u budžet zbog inflacije, proslijedi kao pomoć građanima i privredi. To je zakonit put. Sve drugo je u prostoru koji je kao način djelovanja upoznao kroz nabavku respiratora – naveli su iz Kluba SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.